Ženski osmijeh s ortodontskim aparatićem na gornjim i donjim zubima

Fiksni aparatić za zube

Fiksni aparatić za zube (ili zubni aparatić) je najčešći i najučinkovitiji način kojim doktor dentalne medicine – specijalist ortodoncije ravna zube, odnosno ispravlja ortodontske anomalije zubi i čeljusti.

Fiksni zubni aparatić sastoji se od bravica, prstenova i žičanih lukova. Bravice mogu biti metalne, safirne, plastične, samovezujuće, prema želji pacijenta. Posebnom pripremom površine zuba onemogućuje se pojava karijesa ispod zalijepljenih bravica. Vaš ortodont će isplanirati tijek ortodontske terapije, učestalost kontrola i odabrati najbolji fiksni aparat za vas.

Oralnu higijenu treba pažljivo i temeljito održavati. Podrazumijeva redovito i pravilno četkanje zuba, prostora između zuba te bravica. Pažljiv ortodontski pacijent ne mora mijenjati svoju uobičajenu prehranu tj. može jesti sve bez straha da će oštetiti aparatić za zube.

Žvakanje gume za žvakanje bez šećera preporučuje se ortodontskim pacijentima zato što povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba, smanjuje njihovu osjetljivost i mogućnost pojave karijesa.

Lijep i zdrav osmijeh je rezultat dobre suradnje ortodonta i pacijenta.

Dobar rezultat će uslijediti jedino uz vašu dobru suradnju:

  • državanjem oralne higijene
  • izbjegavanjem hrane i navika koje mogu oštetiti vaš zubni aparat
  • prehranom bogatom nutrijentima koji su važni za pregradnju tkiva (proteini, mliječni proizvodi, vitamini)

Retencija

Skidanjem fiksnog ortodontskog aparatića završava aktivni dio terapije. Ono što slijedi je završni i ne manje važan korak, koji se zove RETENCIJA. Retaineri koje pacijent dobije po skidanju fiksnog aparatića služe zadržavanju zubi u njihovom ispravnom položaju dok se kosti, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji.

Retencioni period kao i oblik retencijske naprave se razlikuje od pacijenta do pacijenta i određuje ih ortodont. Neka djeca i odrasli moraju nositi mobilne retainere duže vrijeme kako bi se spriječio svaki mogući neželjeni pomak zuba, a kod nekih će biti potrebna i doživotna mobilna, a možda i fiksna retencija.

Fiksna 3-3 retencija

Fiksna retencija se naziva i 3-3 retencija. Radi se o tankoj fleksibilnoj žici koja je fiksirana na unutarnje plohe gornjih, i/ili donjih prednjih 6 zubi. Ne vidi se, ne smeta pri govoru i jelu, ugodna je za nošenje i praktična.

Omogućuje normalan, fiziološki pomak zuba istovremeno sprečavajući njihov povrat u prvobitno stanje. Uz ovakav retainer nije potrebno konstantno nošenje mobilnih retainera, već samo po noći, i kraće vrijeme po danu.

Skidanjem fiksnog aparatića za zube posao ortodonta je završen. Na pacijentu je da zadrži postignut rezultat (lijep osmijeh) držeći se uputa o retenciji.