Ženski osmijeh s aparatićem za zube

Aparatić za zube – higijena i prehrana

Tijekom ortodontske terapije važno je da se pacijent pridržava uputa ortodonta o održavanju oralne higijene i prehrani, kao i važnosti redovitih dolazaka. Uz pridržavanje danih uputa lako se postižu odlični rezultati u očekivanom vremenskom roku.

Pažljiv ortodontski pacijent ne mora mijenjati svoju uobičajenu prehranu tj. može jesti sve, bez straha da će oštetiti aparat. Ipak, postoje određena pravila kojih se treba pridržavati i grupe hrane koje treba izbjegavati:

Tvrda hrana, ukoliko ju se odgriza, može odlijepiti bravice, odignuti žicu iz utora bravice ili odcementirati prsten. Svakako treba izbjegavati orašaste plodove (lješnjake, bademe, koštice), te hrskavu i tvrdu koricu kruha.

Jabuke, breskve, tvrde sendviče i korice kruha treba narezati na komade veličine zalogaja i pažljivo sažvakati. Poslije kolača, keksa, sladoleda i sl. zube treba odmah oprati, a ako za to nema prilike, barem dobro isprati usta i zube čistom vodom. Posebno treba izbjegavati ljepljive slatkiše, kao karamele ili gumene bombone, koji također mogu odlijepiti bravicu.

Gume za žvakanje: da ili ne?

Žvakanje gume za žvakanje bez šećera preporuča se ortodontskim pacijentima jer povećava prokrvljenost potpornog tkiva zuba, smanjuje njihovu osjetljivost i mogućnost pojave karijesa.

Vitamin C bitan je za zdravlje potpornih tkiva zuba tijekom ortodontske terapije. Također ima važnu ulogu u cijeljenju kosti i kolagenih vlakana, koja okružuju zube tijekom njihovog pomicanja.

Najbolji izvori vitamina C su: naranča i narančin sok, papaja, karfiol, zelena paprika, grejp i sok od grejpa, jagode, šparoge, rajčice, sok od rajčica, špinat, dinja, maline.

Savjeti za održavanje oralne higijene

Nije moguće dovoljno naglasiti kako je održavanje oralne higijene vrlo važan segment zdravlja zubi uopće, a osobito tijekom nošenja fiksnog ortodontskog aparata, kao i redovitost dolazaka na ortodontske kontrole.

Zubi se mogu četkati običnom četkicom ili električnom, koju preporučamo zbog učinkovitosti i jednostavnosti uporabe. Zube treba četkati 5 minuta nakon svakog obroka. Jednako važna kao i četkanje je uporaba zubne svile. Njome se uklanjaju naslage između zubi i ispod ruba zubnog mesa – mjesta koja se četkanjem ne mogu očistiti.

Od dodatnih sredstava za održavanje oralne higijene preporučuju se interdentalne četkice kojima se prolazi ispod žice i čiste prostori između zubi. Preporučujemo i uporabu tuša za ispiranje kojime se učinkovito može ukloniti hrana iz teško dostupnih interdentalnih prostora.

Uz adekvatnu higijenu i redovitu kontrolu, očekujemo da neće nastati novi karijesi tijekom ortodontske terapije.