Kako ljeti njegovati kožu i kožu lica

Kako ljeti njegovati kožu i kožu lica

Objavljeno: Like! Broj 51, Godina V, Srpanj 2016.
Autor teksta: dr. Jelena Meštrović Štefekov, specijalist dermatologije

ZAŠTITA OD SUNCA

Bez obzira na fototip kože savjetujem započeti izlaganje kože suncu koristeći zaštitni UVB/UVA faktor 50, kasnije preći na 30 i do kraja ljeta na njemu i ostati (ne niži od SPF 20). Preparati sa zaštitnim faktorom ne služe samo zato da ne bi izgorjeli na suncu, već nas štite od svih negativnih posljedica UV-a i onda kada smo već dobili boju. Tamniji ten nije dovoljna zaštita od sunca! Samo maksimum zaštite koji naša koža može sama proizvesti. Za ostalo joj moramo sami pomoći svim onim sad već itekako poznatim pravilima ponašanja na suncu.

VELIKO „NE“ SOLARIJU

Nema niti jednog dobrog razloga zbog kojeg bi koristili solarij. Tzv. „priprema kože za sunce kako ne bi izgorjeli“ nije nikakva priprema, već način da izbjegnemo sve mjere opreza koje su potrebne prvih dana izlaganja suncu, izgovor da se ponašamo komfornije, neopreznije, odnosno provedemo duže vremena na suncu bez da izgorimo – što u konačnici ne znači ništa drugo već da smo na kraju ljeta, u zbroju, primili gotovo duplo više štetnog UV zračenja nego netko tko se nije „pripremao u solariju“ i time više oštetili svoju kožu i učinili ju starijom.

PREPARATI ZA SAMOTAMNJENJE

Ukoliko se želi imati preplanuli ten, a ne ugroziti zdravlje kože negativnim djelovanjem solarija, preparati za samotamnjenje pravi su izbor. Radi se o potpuno prirodnim supstancama dobivenim iz šećerne trske koji u kontaktu sa površnim slojem kože stvaraju kemijsku reakciju koja rezultira tamnjenjem kože. Iako su i preparati za kućnu upotrebu sad već jako dobrih formulacija i baza i ne ostavljaju kozmetski neprihvatljive mrlje, vrlo se dobra ujednačenost i željeni intenzitet boje dobiva tzv „špricanjem-spray tanningom“ u kozmetičkim salonima. Naravno, treba imati na umu da je samotamnjenje samo kamuflaža, i da ne predstavlja ama baš nikakvu zaštitu od sunca.

HIDRATACIJA, HIDRATACIJA, HIDRATACIJA…

Hidratacija ne samo kože već i čitavog organizma! Koža lica i tijela direktno je izložena UV i visokim temperaturama, ali i moru, vjetru, s minimumom odjeće koja ju inače tijekom godine štiti od vanjskih utjecaja. To rezultira suhoćom kože, a gubitak hidrolipidnog sloja i vode savjetujemo nadoknaditi upotrebom emolijensa, losiona, mlijeka za tijelo, čije teksture moraju biti – negdje između – ni prelagane ni preteške. Na tržištu postoje vrlo dobri „after sun“ preparati koji uvažavaju ljetna pravila njege, a dodatni bonus je što imaju onaj diskretni, ljetni, neodoljivi miris. Vrlo važno, ne samo za kožu već i cijeli organizam je unošenje dovoljnih količina tekućine, vode, a posebno zdravo i fino – svježeg voća i povrća – osobito lubenica, dinja, grožđa.. – koje ne samo da rehidrira organizam, već ga čini sitim (i laganim), daje određenu količinu (zdravog) šećera, te bogatstvo antioksidansa koji su dodatna zaštita od sunca.

ANTIOKSIDANSI

Za razliku od tijela, njega kože lica je zahtjevnija, na što ima i pravo jer je najizloženija ne samo tijekom ljetnih mjeseci već i čitave godine, pa uz obavezni zaštitni faktor 50 tijekom dana (koji treba obnavljati svaka 2-3 sata) , hidratacije (ljeti su izvrsni preparati – serumi, kreme – na bazi hijaluronske kiseline), zahtijeva i antioksidanse. Antioksidansi , primarno na bazi vitamina C, neutraliziraju slobodne radikale koji nastaju pod djelovanjem UV-a i odlični su u obliku seruma navečer. Također oralno uzimanje antioksidansa, karotenoida, ali i drugih, tijekom ljetnih mjeseci je poželjno, jer nas štite od spomenutih neželjenih slobodnih radikala. No ukoliko jedemo puno voća i povrća, osobito narančastog i crvenog , dodatna mikronutricija nije potrebna.

EKSFOLIJACIJA

Povremeno, dva puta tjedno, blago mehanički ukloniti mrtvi zadebljani sloj kože lica i tijela, nije na odmet, dapače. Ne savjetujem preparate koji sadrže kemijske eksfolijanse, no blaga mehanička eksfolijacija koja je ujedino i masaža itekako je dobrodošla. Možemo se poslužiti grubljom frotirskom ili drugom rukavicom, običnim ili električnim četkicama za tijelo i lice, a lice će posebno uživati ukoliko nakon takve eksfolijacije kroz 20-tak minuta stavimo hijaluronsku masku (koja je prethodno bila u frižideru;).

Pozdrav i uživajte pametno na suncu ☺

mesblogNaručite se na pregled i tretman kod naše specijalistice dermatologije dr. Jelene Meštrović Štefekov.

CroatiaSloveniaEnglish