Ljuskice za zube i njihov prirodni izgled

Ljuskice za zube i njihov prirodni izgled

Zubne ljuskice kao najbolje rješenje

Keramičke ljuskice (zubne ljuskice) su najbolje rješenje kada u kratkom roku želimo popraviti izgled zubi i postići prekrasan osmijeh. Iako ništa ne može zamijeniti zdrave zube i parodont, keramičke ljuskice postavljene na prirodne zube mogu jednostavno popraviti samopouzdanje i uljepšati osmijeh.

To su tanke fasete napravljene od staklo keramike koja savršeno imitira caklinu zuba. Keramičke ljuskice mogu zatvoriti razmake među zubima, produžiti i preoblikovati zube, ispraviti nepravilan položaj, korigirati otkrhnute i potrošene zube, te prekriti mrlje i diskoloracije. Takodjer su najbolji izbor kada na prednjoj plohi zuba postoje kompozitni ispuni koji se vrlo brzo pigmentiraju i zbog toga trebaju često mijenjati. Za razliku od kompozitnih faseta, keramičke ljuskice osiguravaju trajnost i postojanost oblika i boje dugi niz godina nakon njihove ugradnje.

Estetika i moderna tehnologija

Razvoj tehnologije nam je omogućio izradu izrazito tankih ljuskica, koje u potpunosti reproduciraju izgled prirodnih zuba. Dobro napravljena ljuskica ne smije se nimalo razlikovati od prirodnog zuba i mora se u potpunosti uklopiti u osmijeh. U suvremenoj stomatologiji predstavljaju efikasno rješenje uz maksimalnu poštedu zubnih tkiva na koje se postavljaju. Postoje i ljuskice pri čijoj izradi ne treba odstranjivati zubno tkivo, one se cementiraju na nepreparirani zub kako bi nadoknadile dio zuba koji je oštećen ili nedostaje. To su tzv. non-prep ljuskice (lumineers, thineers).

Keramika je materijal izrazito sličan prirodnoj caklini zuba, cijela ljuskica je tanka i transparentna, što omogućava prolaz svjetlosti kroz sve dijelove zuba, sve do njegove pulpe. Zbog tog efekta osmijeh će biti u potpunosti prirodan, a prirodnost je prvi preduvjet za vrhunsku estetiku i zadovoljstvo pacijenata. Također, oblik, površinska tekstura i veličina ljuskice mora odgovarati proporcijama lica i osobnosti pacijenta.

Važnost kvalitete

Nažalost, često viđamo ljuskice, krunice i ostale nadomjestke koji ne djeluju prirodno, ili vrlo brzo nakon izrade dobiju sivi ili crni rub uz granicu zubnog mesa, koje potamni, pocrveni, ili čak pocrni.

Uzroci za ovakve, vrlo česte promjene, koje potpuno kompromitiraju i izgled i zdravstveno stanje su različiti.

  1. Loša priprema mekih tkiva, upaljeno zubno meso, džepovi i parodontološki problemi koji nisu sanirani itd.
  2. Loše izrađene ljuskice ili krunice. Uzrok je neprecizno brušenje, neprecizno uzet otisak, predebelo izrađena ljuska ili krunica itd. Rub krunice ili ljuskice nikada ne smije pritiskati meka tkiva, mora u potpunosti „sjediti“ na zubu.

Ukoliko odlučite Vaš osmijeh uljepšati ljuskicama, u Poliklinici Šlaj-Anić ćemo Vas informirati o svim detaljima terapije i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

dr. Maja Kuhta, specijalist dentalne protetike

CroatiaSloveniaEnglish