Parodontitis i neplodnost kod mladih žena

Parodontitis i neplodnost kod mladih žena

Uzrokuje li parodontitis neplodnost kod mladih žena?

Nova studija znanstvenice Susanne Paju sa Sveučilišta u Helsinkiju otkrila je povezanost između prisutnosti bakterija odgovornih za pojavu parodontitisa i teškoće pri začeću. Ovo otkriće je novost, prethodne studije ukazivale su na rizik koji parodontna bolest može predstavljati općem zdravlju, ali nisu postojali podaci o utjecaju parodontnih bakterija na samo začeće. Rezultati ove studije trebali bi potaknuti mlade žene plodne dobi na brigu o svom oralnom zdravlju i redovitim odlascima na parodontološke kontrole.

Istraživanje je obuhvatilo 256 zdravih ne-trudnica (srednja dob 29,2 godine, raspon od 19 do 42 godine) koje su prekinule kontracepciju kako bi ostale trudne. Provedena su klinička oralna i ginekološka ispitivanja. Ispitivanje je uključivalo otkrivanje glavnih parodontnih patogena u slini i analiza antitijela protiv tih patogena iz sline i krvi. Ispitanice su praćene da bi se utvrdilo jesu li zatrudnjele tijekom promatranog razdoblja od 12 mjeseci.

Bakterije i parodontitis

Porphyromonas gingivalis, bakterija povezana s parodontalnim bolestima, značajno je češće otkrivena u slini žena koje nisu zatrudnjele tijekom jednogodišnjeg promatranja. Razine antitijela u slini i krvi protiv ovog patogena bile su također značajno više kod žena koje nisu zatrudnjele.

Statistička analiza pokazala je da je nalaz neovisan o drugim čimbenicima rizika, kao što su dob, aktivno pušenje, socioekonomski status, bakterijska vaginoza, prethodne trudnoće ili klinička parodontna bolest. Žene koje su imale P. gingivalis u slini, i povišene koncentracije serumskih i salivarnih antitijela protiv ove bakterije, imale su trostruko veću vjerojatnost da ne ostanu trudne.

Jedan od mogućih razloga neplodnosti

“Naše istraživanje ne odgovara na pitanje o mogućim razlozima neplodnosti, no pokazuje da parodontne bakterije mogu negativno utjecati na plodnost, čak i prije nego što su klinički znakovi bolesti zubnog mesa vidljivi. Potrebno je više istraživanja kako bi se objasnili mehanizmi koji stoje iza ove povezanosti. Mlade žene treba poticati na brigu o vlastitom oralnom zdravlju i na održavanje dobre oralne higijene, posebno kada planiraju trudnoću.”, sugerira dr. Paju.

Istraživanje je provedeno na Odjelu za oralne i maksilofacijalne bolest Sveučilišta u Helsinkiju, u suradnji s Odjelom za opstetriciju i ginekologiju Sveučilišne bolnice u Helsinkiju, Finska. Rezultati su objavljeni u posljednjem broju časopisa Journal of Oral Microbiology.

Pročitajte dodatne informacije i pojedinosti o parodontološke usluge u Poliklinici Šlaj-Anić. Ukoliko imate dodatnih pitanja, ili trebate dodatne informacije, kontaktirajte nas putem emaila ili telefonom na broj +38512300888. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja a prvi pregled je uvijek besplatan.

Kristina Đurkan, dr.med.dent., spec. parodontolog

CroatiaSloveniaEnglish