Endodoncija kod komplicirane anatomije zuba

Endodoncija kod komplicirane anatomije zuba

Prikaz slučaja

Komplicirana anatomija zuba može dovesti do neadekvatnog liječenja zuba i u konačnici njegovog gubitka.

U ovom slučaju pacijentica je već izgubila osmicu. Njen stomatolog je započeo liječenje sedmice kada su nastali problemi. Naknadnom analizom RTG snimke utvrđena je zahtjevna anatomija pulpnog prostora (prostor u kojem se nalazi živac). Mogu se vidjeti dugački, zavijeni korijenovi i kanali, kanali su većim dijelom obliterirani (neprohodni) i ne vide se na RTG-u, te se vidi dodatan korijen tzv. Radix entomolaris.

Na RTG snimci se u dodatnom korijenu kanal uopće ne vidi. Sve ovo upućuje na zahtjevno endodontsko liječenje. Bijeli materijal unutar zuba pokazuje dio zuba koji je njezin stomatolog uspio počistiti, međutim najveći je dio prostora, komplicirani dio anatomije, ostao neočišćen i inficiran bakterijama.

Pacijentica je nakon toga upućena u Polikliniku radi endodontskog zahvata.

Na RTG snimci nakon endodontskog zahvata kojeg je uradila dr. Ivana Mašek, vidi se da su svi kanali pronađeni, očišćeni i napunjeni adekvatno.

U postupku liječenja je rađena strojna endodoncija što nam je omogućilo jednoposjetan zahvat te aktivacijsko ispiranje i laser za dodatnu dezinfekciju kanala.

dr. Ivana Mašek, specijalizant endodoncije

CroatiaSloveniaEnglish