Aparatić za zube

aparatić za zube

Fiksni zubni aparatić

Danas smo u mogućnosti najsuvremenijim ortodontskim aparatima, koji zadovoljavaju i najviše estetske standarde, riješiti gotovo svaki problem i omogućiti svakom pacijentu osmijeh kakav je oduvijek želio.

Najučinkovitiji i u svijetu najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je terapija fiksnim aparatom, koja se istovremeno provodi i u gornjoj i u donjoj čeljusti.


Prvi ortodontski pregled je kod svih pacijenata besplatan. Nakon pregleda se, na temelju dvije RTG slike, ortopantomograma (panoramske slika svih zubi) i LL kraniograma (slika glave iz profila) napravi osnovna dijagnostika i predloži plan terapije, te otprilike definira njeno trajanje i mogući rezultati.

Na fiksni aparat se ne čeka. Može se dobiti u roku par dana. Elementi aparata se sastavljaju u ustima. Njihova postava traje svega 20 minuta i postupak je potpuno bezbolan. Bitno je da su prije postave aparata popravljeni svi zubi.

ortodoncija12

Svakom pacijentu pristupamo individualno te nam je u cilju postići najbolje moguće rezultate što će u konačnici rezultirati obostranim zadovoljstvom. Kako bismo došli do željenog cilja i ostvarili uspjeh terapije, važno je napomenuti da je presudna komunikacija između ortodonta, pacijenta i roditelja (ukoliko je pacijent maloljetan).

Pacijenti koji se pridržavaju uputa o nošenju aparata, održavanju oralne higijene i pažljivi su pri jelu, te redovito dolaze na kontrole, postižu odlične rezultate u očekivanom vremenskom roku.

Naši pacijenti nam se u svakom trenutku mogu bez ustručavanja obratiti ukoliko imaju bilo kakav problem ili nedoumicu vezanu uz ortodontsku terapiju.


Retaineri su mobilni aparati koji se nose nakon skidanja fiksnog aparata, a služe zadržavanju zubi u njihovom ispravnom položaju dok se kosti, zubno meso, usnice i obrazi ne prilagode novonastaloj situaciji. Moraju se nositi točno slijedeći upute liječnika, u protivnom se zubi mogu vratiti u svoj prvobitni položaj.

Retencioni period određuje se za svakog pacijenta ponaosob.

ortodoncija11


Nakon postavljanja zubnog aparatića moguće su manje i prolazne nelagodnosti, kao što je osjetljivost zubi ili iritacija unutrašnje strane obraza i usana. Elementi aparata koji iritiraju usnice i obraze mogu se prekriti komadićem ortodontskog voska, kojeg dajemo svim pacijentima, ali se mogu koristiti i komadići vatice ili gume za žvakanje, ako vosak nije pri ruci.Nelagoda se također može ublažiti ispiranjem usta mlakom slanom vodom prije i nakon jela.

Svaka nelagoda prestaje nakon nekoliko dana i većina pacijenata se na aparat privikne vrlo brzo. Razvojem novih ortodontskih materijala i tehnika, fiksni su aparati postali znatno ugodniji za nošenje, a smanjio se i broj potrebnih kontrolnih posjeta tijekom terapije.

Pomičnost zubi normalna je pojava tijekom ortodontske terapije i ne bi Vas trebala zabrinjavati. Zubi će se ponovo učvrstiti stabilizacijom situacije i skidanjem aparata po završetku terapije.

Skidanjem fiksnog ortodontskog aparata završava aktivni dio terapije. Ono što slijedi je završni i ne manje važan korak koji se zove RETENCIJA.

Retencioni period kao i oblik retencijske naprave se razlikuje od pacijenta do pacijenta i određuje ih ortodont. Neka djeca i odrasli moraju nositi mobilne retainere duže vrijeme kako bi se spriječio svaki mogući neželjeni pomak zuba, a kod nekih će biti potrebna i doživotna fiksna ili mobilna retencija.


Fiksna retencija se naziva i 3-3 retencija. Radi se o tankoj fleksibilnoj žici koja je fiksirana na unutarnje plohe gornjih i/ili donjih prednjih 6 zubi. Fiksni žičani retainer nije vidljiv, ne smeta pri govoru i jelu, ugodan je i praktičan. Omogućuje normalan, fiziološki pomak zuba, istovremeno sprečavajući njihov povrat u prvobitno stanje. Uz ovakav retainer nije potrebno konstantno nošenje mobilnih retainera, već samo po noći, i kraće vrijeme.

Skidanjem fiksnog aparata posao ortodonta je završen. Na pacijentu je da zadrži postignut rezultat (lijep osmijeh) držeći se uputa o retenciji.

ortodoncija4

► najsuvremeniji fiksni aparatići

► najviši estetski standardi

► individualni pristup

► najbolji rezultati

► bez čekanja na aparatić