Česta pitanja


ORTODONCIJA


Koje su dobrobiti ispravljanja zubnog luka i zagriza, pored one estetske?

Pored lijepog osmijeha koji je neupitan rezultat ortodontske terapije, nepravilan položaj zubi često može dovesti i do drugih problema. Ponekad je teško održavati oralnu higijenu (u slučaju zbijenosti zuba) pa je učestalije nastajanje karijesa, može dovesti do upale zubnog mesa, parodontoloških problema te mnogih drugih.

Od čega se sve sastoji fiksni aparatić?

Fiksni aparatić sastoji se od bravica, cjevčica i žice. Bravice mogu biti estetske – plastične, kompozitne, keramičke ili safirne, koje su prozirne i na zubu jedva vidljive, a na zub se lijepe posebnim sredstvima koja ne oštećuju zubnu površinu. Danas izbjegavamo upotrebu plastičnih materijala jer mijenjaju boju, savijaju se i pucaju. Safirne su bravice najčešći izbor, ako se želi provesti estetska terapija. Osim estetskih, postoje i metalne bravice koje se npr. u SAD-u koriste u 90% slučajeva, dok su kod nas pacijentima prihvatljivije estetske bravice. Žice koje se koriste u terapiji produkt su visoke tehnologije i omogućuju uz bravice, precizno pomicanje zuba korištenjem vrlo blagih, biološki prihvatljivih sila.

Koliko u prosjeku traje ortodontska terapija?

Prosječno trajanje terapije je oko 18 mjeseci do dvije godine, iako to kod teških slučajeva može biti i nešto dulje.Kakvi se rezultati mogu očekivati nakon ortodontske terapije?

Rezultat nošenja fiksnog aparata treba biti najbolja moguća funkcija i najbolja moguća estetika, ali na biološki način, dakle bez brušenja zubi ili umjetnih nadomjestaka. Naravno, kod odraslih pacijenata ta terapija može biti samo dio ukupne terapije koji omogućuje da kasniji zahvati budu kvalitetniji, a estetika bolja.

Što je to recidiv?

Nakon skidanja fiksnog aparata postoji mogućnost ponovnog pomicanja zubi, čime se narušava rezultat postignut terapijom. Kako se to ne bi dogodilo, danas koristimo prozirne mobilne retencije (naprave koje izrađujemo od posebnih folija), a pacijenti ih nose još neko dulje vrijeme nakon skidanja fiksne naprave. Pacijentima često preporučujemo i tzv. fiksnu retenciju, koja se lijepi s unutarnje strane zubi, nije vidljiva, ne smeta pri jelu i govoru, a jamči stabilnost rezultata postignutog fiksnom napravom.

Što je s otežanom higijenom zubi za vrijeme trajanja ortodontske terapije?

Svakako je potrebno posebno paziti na održavanje higijene za vrijeme ortodontske terapije. Danas na tržištu postoji velik broj različitih četkica koje su ponekad i posebno dizajnirane za upotrebu kod ortodontskih pacijenata. Mi pacijentima preporučujemo korištenje mekanih četkica, interdentalne četkice i tuševe za zube.


ENDODONCIJA


Koje su posljedice neliječenja upale živca zuba?

Bakterije koje su karijesom prodrle u pulpu zuba izazivaju raspadanje tkiva pulpe i razmnožavaju se. Kod jačih upala stvara se gnoj koji se širi izvan korijena zuba i u većini slučajeva razara kost. Ako se ne liječi, upala može dovesti i jačeg otoka koji je vidljiv na licu te može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Zub me ne boli, ali stomatolog mi je rekao da mi je potrebno endodontsko liječenje. Što mi je činiti?

Ponekad “zubni živac” može odumrijeti polako i bezbolno, zbog sporo napredujuće upale ili zbog traume zuba (obično traume zadobivene u djetinjstvu). Bakterije napreduju kroz korijenske kanale prema otvoru na vrhu korijena i nasele se u okolnom koštanom tkivu te i tamo uzrokuju upalu (koju nazivamo apsces ili granulom).

Što podrazumijeva endodontsko liječenje?

Upala “zubnog živca” s ili bez upale okolnog koštanog tkiva zahtijeva endodontsko liječenje – što podrazumijeva mehaničko uklanjanje bolesnog “zubnog živca”, dezinfekciju i ispunjavanje nastalog praznog prostora neškodljivim materijalima koji trajno ostaju u unutrašnjosti zuba.Koja je razlika između liječenog i zdravog zuba?

Endodontski liječen zub može vršiti svoju funkciju jednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svjesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krhak i pod opterećenjem može puknuti. Budući da je većina endodontski liječenih zubi prije liječenja već imala opsežan karijesni proces ili veliki ispun, takve zube je potrebno pokriti estetskom krunicom i tako smanjiti mogućnost loma zuba i/ili korijena.

Da li je svaki zub moguće liječiti?

Vrlo rijetko endodontsko liječenje ne može biti uspješno provedeno zbog komplicirane anatomije zuba, jako zakrivljenih i uskih kanala, ili prethodno izvedenih loših endodontskih zahvata i sl.

Neki od takvih slučajeva uspješno se mogu riješiti revizijom (uklanjanjem materijala iz kanala, ponovnim čišćenjem i dezinfekcijom kanala). Ako nije moguće napraviti reviziju zbog kovinskih nadogradnji unutar zuba, kirurškim zahvatom se pristupi vrhu korijena koji se potom odreže i ukloni zajedno s upalnim tkivom. Takav zahvat zovemo “apikotomija”. Važno je naglasiti da se revizija, ali i apikotomija u nekim slučajevima ne mogu napraviti. Tada se zub ili pojedini korijen na višekorijenskim zubima mora izvaditi.


PARODONTOLOGIJA


Kako dijagnosticirati parodontne bolesti?

Prisutnost parodontne bolesti dijagnosticira se mjerenjem parodontoloških indeksa (indeks krvarenja, plaka, pomičnosti, dubine džepova), analizom RTG snimke cijele čeljusti(vidljivi horizontalni i/ili vertikalni gubitak kosti).

Zašto je bitna pravovremena dijagnoza?

Pravovremena dijagnoza omogućuje primjenu brzog i ciljanog liječenja. Obavezno pristupamo inicijalnoj parodontološkoj terapiji.

Zašto dolazi do parodontne bolesti?

Najčešće do parodontnih bolesti dolazi zbog:
• mekih i tvrdih naslaga na zubima
• loših ispuna, kruna i mostova koji stvaraju zakutke gdje se zadržava hrana
• anatomskih anomalija (zgusnuti, zarotirani zubi, duboki zagriz)
• pušenja, genetske predispozicije, nekontrolirane šećerne bolesti, stresa, hormona

Što sve obuhvaća inicijalna parodontološka terapija?

Inicijalna parodontološka terapija u Poliklinici Šlaj-Anić obuhvaća:
1. Upute o oralnoj higijeni – tehnika četkanja, vrsta četkice, pomoćna sredstva (zubni konac, interdentalne četkice, vodice za ispiranje, tuš za zube i slično).
2. Čišćenje mekih i tvrdih naslaga iznad razine zubnog mesa – ultrazvučnoi uklanjanje, pjeskarenje, poliranje.
3. Struganje i poliranje površine korijena ispod razine zubnog mesa (Deep scaling and root planing).
4. Zahvat struganja i poliranja obuhvaća uklanjanje kamenca, bakterijskog plaka, bakterijskih toksina, oboljelog tkiva na površini korijena zuba i okolnog oboljelog mekog tkiva džepa.Koliko dugo traje parodontološka terapija?

Terapija se najčešće provodi u četiri posjete, uz uporabu lokalne anestezije. U nekim slučajevima, ova inicijalna faza terapije je dovoljna kao bi se bolest držala pod kontrolom, ali ponekad je potrebno pristupiti kirurškoj terapiji i uporabi antibiotika. Takvim ili operativnim postupcima rješavamo puno problema: uklanjamo upalu, rekonstruiramo kost i zaustavljamo napredak bolesti. Nakon završene inicijalne terapije preporuča se stalna kontrola, minimalno 3-4 puta godišnje ili češće ako tako preporuči parodontolog.

Zbog čega dolazi do povlačenja zubnog mesa (recesije gingive)?

Ogoljeli zubni vratovi posljedica su povlačenja zubnog mesa. Postoje mnogi uzroci povlačenja, kao položaj zubi u čeljusti, krivi zagriz, agresivno četkanje, parodontitis. Kao posljedica povlačenja zubnog mesa javlja se preosjetljivost zubnih vratova, loš izgled zubi, pojava karijesa i ponekad gubitak zuba. Vrlo je važno pregledom utvrditi opseg i ozbiljnost povučenosti gingive.

Nekada je dovoljno prekriti ogoljeli dio ispunom, a ponekad je potreban delikatan kirurški zahvat. Tim zahvatom s nepca uzimamo transplantat – dio zdravog zubnog mesa kojim zatim prekrijemo ogoljeli dio zubnog vrata.

Kada se radi produljenje kliničke krune?

Ovaj zahvat koristimo najčešće koristimo:
• Ako zub ima karijes ispod razine zubnog mesa
• Ako je zub pukao ispod razine zubnog mesa
• Zbog estetike osmijeha

Što podrazumijeva upotreba biološki aktivnih preparata?

Danas znamo da aplikacija preparata na bazi amelogenina, tijekom parodontoloških zahvata, dovodi do sigurne obnove parodontnog tkiva (kosti, cementa, vlakna koja sidre zub u kost). Najvažnija komponenta je amelogenin – protein koji proizvodi ljudski organizam tijekom razvoja zuba. Amelogenin aktivira stanice koje stvaraju kost, cement i vlakna.

Primjena je indicirana kod koštanih defekata oko zubi, ogoljelih zubnih vratova i periimplantitisa. Riječ je o mikrokiruškom zahvatu koji se provodi u lokalnoj anesteziji. Područje koje se liječi prikaže se odmicanjem zubnog mesa od zuba i korijena, nakon čega se upalno tkivo pažljivo uklanja. Tada slijedi aplikacija amelogeninskog preparata i šivanje odmaknutog zubnog mesa.


DENTALNI IMPLANTATI


Koji je postupak ugradnje implantata i da li je bolan?

Ugradnja implantata se provodi pod lokalnom anestezijom. Postupak je potpuno bezbolan. Na odabrano mjesto u kosti se ugradi titanski vijak, koji se ostavlja da sraste s kosti 3-6 mjeseci. Postupak se naziva oseointegracija i neophodan je za stabilnost i trajnost implantata.

Što znači otvaranje implantata?

Nakon razdoblja oseointegracije, implantat se otvara i posebnim se elementom oblikuje zubno meso čime se dobiva prirodan izgled, “kao da je zub izrastao iz kosti”. Taj proces traje 2-4 tjedna, nakon čega slijedi izrada trajnog rada, koja je slična izradi krunice na prirodnim zubima.

Hoću li u tom periodu biti bez zuba?

Svim našim pacijentima osiguravamo privremeno rješenje, jer je iz privatnih i profesionalnih razloga današnjem pacijentu nezamislivo biti bez zubi, čak niti najkraći period. Bilo bi idealno kada bi pacijent mogao odmah dobiti zube. To je moguće u slučajevima u kojima prilikom ugradnje implantata utvrdimo da postoji tzv. primarna stabilnost odnosno da je implantat “čvrsto” fiksiran. To ovisi o stanju kosti i tek za vrijeme operativnog zahvata možemo biti sigurni hoće li to biti moguće.O čemu ovisi uspješnost implantata?

Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 85 – 95%.

Koliko često moram posjećivati stomatologa nakon ugradnje implantata?

Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno. Također je potrebno svake dvije godine stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom).


DJEČJA DENTALNA MEDICINA


Kakva četkica za zube je najbolja za moje djete?

Četkica za zube treba veličinom biti prilagođena djetetu, stoga odaberite malenu i mekanu četkicu. U početku treba prati zube samo s vodom, a kasnije kada se dijete nauči ispljunuti i s fluoridiranom pastom za zube.

Koju pastu za zube koristiti?

Pasta za zube treba imati niski udio fluora (500 ppmF) te treba kontrolirati dijete je li sve ispljunulo. Kada dijete navrši šest godina starosti može se koristiti pasta za odrasle (1000 – 1500 ppmF). Zube bi trebalo prati dva puta dnevno. Nakon večernjeg pranja zubi, dijete ne bi trebalo više ništa piti ni jesti.

Što je to karijes bočice i na koji način ga spriječiti?

Ovaj karijes zahvaća prednje mliječne zube i u vrlo kratkom roku potpuno uništi krunu zuba do razine zubnog mesa. Nastaje zbog loše higijene i učestalog pijenja slatkih voćnih napitaka, najčešće na bočicu, navečer prije spavanja ili kroz dan.

Djetetu se prije spavanja ne smiju davati ovakvi napitci. Slatke napitke treba davati rijetko i tijekom obroka jer je tada potaknuto lučenje sline. Izvan obroka treba piti pretežito vodu a slatke i gazirane napitke treba izbjegavati.Treba li popravljati mliječne zube?

Mliječne zube treba popravljati iako su to zubi koji se mijenjaju. Ako u usnoj šupljini imamo nezdrave mliječne zube onda će i stalni zubi koji niču na istom mjestu biti podložniji karijesima.

Treba li izvaditi mliječne zube?

Mliječni zubi će sami ispasti prilikom izbijanja stalnog zuba. Ponekada je potrebno izvaditi mliječni zub, na primjer ako je stalni zub izbio iza mliječnog te je mliječni još čvrst. Mliječni zub je također potrebno izvaditi ako je uzrok čestih gnojnih upala.

Kada je najbolje za dijete da obavi prvu posjetu stomatologu?

Najbolje vrijeme da dijete posjeti stomatologa je u starosti oko 1 godine. Također smatramo kako je dobro nekoliko puta posjetiti ordinaciju bez da se vrše ikakve intervencije na zubu jer će tako stomatolog djetetu postati prijatelj i dijete će imati povjerenje u njega. Tek kada dijete stekne određeno povjerenje u stomatologa mogu se vršiti manji popravci koji su potpuno bezbolni.


DENTALNI RENDGEN


ZAŠTO NAM TREBA RTG SNIMANJE?

Sveobuhvatan i pravilan pregled pacijenta podrazumijeva detaljnu anamnezu, klinički pregled cijele usne šupljine, te analizu rendgenskih snimaka. Samom vizualnom inspekcijom nije moguće uočiti neka stanja, kao npr. skrivene karijese ispod starih plombi (ispuna) i u kontaktnim točkama između zubi, periapikalne procese, parodontna oboljenja itd.

Iz toga postaje jasno da je svako izostavljanje rendgenske dijagnostike u planiranju zahvata i terapija u bilo kojoj grani dentalne medicine neopravdano i neodgovorno.

KAKO ČESTO SE MOGU SNIMATI I JE LI RTG SNIMANJE OPASNO?

Naša poliklinika je opremljena najsuvremenijim uređajima za digitalno rendgensko snimanje , s kojima je doza zračenja izrazito niska (više zračenja primamo od prirodnih izvora zračenja – npr. iz svemira tijekom leta zrakoplovom). Ipak, Vaš će zubar voditi brigu o tome da idete na snimanje samo onda kada trebate.

ČIJE SU VLASNIŠTVO RTG SNIMKE?

RTG snimke su vlasništvo pacijenta i poliklinike, jer su sastavni dio zdravstvenog kartona i moraju se čuvati.ŠTO ĆE RTG SNIMKE POKAZATI?

Rendgenske snimke nam daju uvid u npr. stanje parodonta, skrivene karijese ispod starih plombi, položaj impaktiranih zubi, nagib korijena određenih zubi, položaj umnjaka, možemo otkriti hipo- ili hiperdonciju, periapikalne procese, cistične tvorbe, provjeriti endodontska liječenja, provjeriti u kojoj je fazi rast i razvoj trajnih zubi, itd.

ŠTO AKO SAM TRUDNA?

Zubaru uvijek treba reći za trudnoću ili mogućnost njenog postojanja. Neće Vas slati na snimanje, osim ako zaista mora, pogotovo u prva 3 mjeseca trudnoće.
Naruči se!

Novi pacijenti!

Česta pitanja?

Gdje smo?PACIJENTI O NAMA

Vaše zadovoljstvo nam je na prvom mjestu, zahvaljujemo vam na komentarima.

 • Živim i radim u Njemačkoj. 3 mjeseca je vrlo skupi stomatolog u Frankfurtu pokušavao dokučiti razlog mojih stomatoloških problema, a nakon toga sam se obratio za pomoc prof. Aniću i dr. Kuhta koji su na moje zadovoljstvo sve vrlo kvalitetno odradili i problem riješili.
  Sve pohvale i preporuke.

 • Profesionalni, ljubazni i brzi. Hvala prof. Anić, njegovoj ljubaznoj asistentici kao i ostatku osoblja.

 • Profesionalan pristup, prof. Šlaj izniman gospodin i stručnjak, dr. Marko “pravi virtuoz“, osoblje ljubazno i profesionalno!

 • Želim se zahvaliti osoblju poliklinike na ljubaznosti,stručnosti ,točnosti i strpljenju. Bolujem od RA i imala sam problema sa zubima. Sve mi je uspješno riješeno. Na moje veliko zadovoljstvo čak mi je i bolest u fazi mirovanja. Posebno se želim zahvaliti dr. Marku Radmiloviću na strpljivosti, ljudskom pristupu, stručnosti I profesionalnosti. Divan čovjek i stručnjak! Hvala!

 • Želim se zahvaliti dr. Šlaj Mladenu, koji je jedini od mnogih doktora koje sam prethodno posjetio, prihvatio da se uhvati u koštac s mojim problemom koji sam imao, te mi je u startu kazao da može napraviti odličan rezultat, što je i uradio zajedno sa svojim timom, naročito sa dr. Petrom, dr. Paljetak, dr. Markom, dr. Majom i dr. Anić. Također čitavo osoblje je veoma ljubazno, naročito Irena, sve pohvale!

 • Odusevljenje moje kćeri Lucije (3 godine) Vašom djelatnicom doktoricom Petrom Deželić je neopisivo. Lucija je prvi zubić kod nje popravila s nepune 2 godine. Nakon toga smo imali jos jednu neuspjelu posjetu ordinaciji kada nazalost doktorice Petre nije bilo. U srijedu smo jos jednom pokušali pa što bude, i uspjeli smo. Doktorica ima takav odličan pristup djeci, da je popravak zuba bio praktički igra. Moram pohvaliti i asistenticu,za koju nažalost nisam zapamtila kako se zove. Nisam nikada vjerovala da je moguće da će me dijete pitati ; kada idemo opet kod ” tete ” Petre. Uglavnom naš slijedeći posjet je zakazan za srijedu,i veselimo se dolasku.

 • I was in for dental work today (referred by Esplanade Hotel) I believe my dentist’s name was Anna (Ana Andračić) – please advise her that she worked a small miracle on me and my huge pain is now gone, many thanks to her and the Slaj-Anic staff.

 • Savršeno mjesto za Vaše dentalno zdravlje! U ovoj poliklinici neće Vam govoriti poluistine kako bi od Vas izvukli novac. Meni je dr. Anić uvijek govorio isključivo činjenice i davao dobronamjerne savjete. I u najtežim trenucima donosio je odluke koje su se kasnije pokazale ispravnima za moj osmijeh. Specijalistica dentalne protetike Maja Kuhta pokazala se, također, obzirnim i potkovanim zdravstvenim djelatnikom kakvog bi poželio svatko. Ekipa na nivou koju bih preporučila svakome!

 • Vec 25 godina sam u sigurnim rukama profesionalaca! Bravo svima!

 • Od srca se zahvaljujem prof. Šlaju i prof. Aniću na stručnosti, liječenju i izradi protetike. Omogućili su mi normalan život. Ljubaznost osoblja Poliklinike Šlaj-Anić i briga za pacijente jaku su me oduševili, a naročito stručnost i ljudski pristup dr.Đurkan, na čemu se svima od srca zahvaljujem.

 • Tijekom višegodišnje suradnje s dragim prijateljem prof.dr. Mladenom Šlajom, osobno sam se uvjerio da Poliklinika Šlaj-Anić radi u skladu s najvišim svjetskim standardima dentalne medicine. Izvrsnost stručnjaka koji rade u ovoj instituciji kao i tehnička opremljenost Poliklinike razlog su mog povjerenja u ovu instituciju u kojoj sam se i osobno liječio. Nedvojbeno je da vrhunska dijagnostika, interdisciplinarnost, kontinuirano stručno usavršavanje zaposlenih liječnika, personalizirani pristup pacijentu, te holistički pristup u liječenju, Poliklinici Šlaj Anić osigurava međunarodnu prepoznatljivost i ugled ali i lidersku poziciju na tržištu.

 • Profesor Šlaj jedan je od najboljih stomatologa kod kojih sam imao prilike doći, a prošao sam ih puno. Vrhunski stručnjak,vrlo ugodan i zabavan, detaljan i precizan oko terapije. Razjasnio je sve moje nedoumice oko problema sa zubima koje sam imao. Strah i nelagoda jednostavno su se istopili u razgovoru s profesorom.

 • Prof. Anić je stručan, profesionalan, pažljiv… Spasio mi je dva zuba koje su drugi stomatolozi otpisali i željeli izvaditi… Bogu hvala, sve što mi je do sad radio ispalo je super i bez ikakvih problema. Ordinacije su velike i svijetle, oprema vrhunska, osoblje ljubazno i uvijek nasmijano… Nema čekanja, maksimalno izlaze u susret.

 • U Poliklinici Šlaj-Anić radila sam nekoliko kompliciranih plombi. Posao je obavljen izuzetno profesionalno i bezbolno. Poliklinika je vrhunski opremljena za sve sto pacijentima treba i čekanja na pregled skoro da i nema. Vrlo je ugodna atmosfera i svi su zaposlenici jako ljubazni, pa odlazak stomatologu postaje ugodno iskustvo.

 • Imala sam velikih problema sa zubima dok nisam došla u Polikliniku Šlaj-Anić u kojoj su njeni stručni liječnici postigli daleko bolji rezultat nego svi kod kojih sam dosad bila, a promijenila sam ih nekoliko – redom privatna praksa. Moja potraga za dobrim stomatologom je završena.

CroatiaSloveniaEnglish