Sterilizacija i dezinfekcija

sterilizacija i dezinfekcija

Sigurnost pacijenta na prvom mjestu

Poliklinika Šlaj-Anić na prvo mjesto stavlja sigurnost svojih pacijenta.

Visoko postavljeni standardi sterilizacije, dezinfekcije i higijene osiguravaju očuvanje zdravlja naših pacijenata kao i samog osoblja poliklinike.

Strogi kriteriji

Svaki predmet, koji se koristi za vrijeme stomatološkog zahvata, prolazi strogi proces sterilizacije i dezinfekcije ili je korišten jednokratno samo za jednog pacijenta (sisaljka, čaša, pregača, rukavice, maske, igle za anesteziju kao i one za ispiranje korijenskih kanala, trake i diskovi za poliranje, vaterolice, itd.).

Voda unutar cijelog sistema poliklinike prolazi specijalni predtretman omekšavanja, demineralizacije i dezinfekcije čineći je tako sigurnom za upotrebu u medicinskoj ustanovi.

Dezinfekcija

Nakon svakog pacijenta provodimo dezinfekciju cijelog stomatološkog stolca, radnih ploha i brusilica (turbina, mikromotor i ultrazvučni nastavak) koje čistimo u posebnom aparatu – W&H Assistina 301 plus. Na taj način propuhujemo, podmazujemo i dezinficiramo sve cjevčice unutar brusilice i time garantiramo dodatnu sigurnost u radu.

Prije procesa sterilizacije, instrumente uranjamo u posudu s dezinfekcijskom otopinom po točno određenom protokolu te potom u ultrazvučnoj kadici uklanjamo nečistoće nevidljive golom oku.

Svaki mjesec testiramo sposobnost sterilizacije autoklava propisanim indikatorima.
sterilizacija2

Sterilizacija

Sterilizacija je postupak koji potpuno uklanja sve oblike mikroorganizama (bakterije, viruse, spore, gljivice) sa predmeta, instrumenata i materijala koji dolaze u dodir s pacijentom. Taj proces odvija se u posebnom aparatu s vrućom vodenom parom pod tlakom, autoklavu.

Koristimo dva tipa autoklava klase B, W&H Lisa MB 22 i SK07-FARO, koji odgovaraju najzahtjevnijim kriterijima sterilizacije kao i najstrožim standardima Europske unije.