Dermatologija


DERMATOLOGIJA

Poliklinika Šlaj-Anić nudi vrhunske dermoestetske tretmane u Zagrebu, pobrinite se za zdravlje i ljepotu vaše kože u našoj najmodernijoj dermatološkoj ordinaciji. opća dermatologija

Opća dermatologija

Najmodernija dermatološka ordinacija sa vrhunskim osobljem pruža usluge preventive, dijagnostike i terapije raznih stanja i bolesti kože, vlasišta, noktiju i sluznica.

 estetska dermatologija

Estetska dermatologija

Estetika i zdravlje su važni i međusobno povezani dijelovi dermatologije, naši vrhunski dermoestetski tretmani osiguravaju ljepotu, elastičnost i ishranjenost vaše kože.

 skinceuticals

SkinCeuticals

Skinceuticals kozmetički proizvodi koriste se u svim dermatološkim tretmanima, posjetite nas i uvjerite se u njihovu visoku kvalitetu i učinkovitost.

 endoret

Endoret (PRGF)

Anti-aging tretmani krvnom plazmom, prema najnovijim principima regenerativne medicine provedenim Endoret (PRGF) tehnologijom.


✯ ESTETSKA DERMATOLOGIJA


✯ MezoterapijaMezoterapija je najefikasnija metoda. Sitni ubodi igle kroz kožu omogućuju da hranjive tvari (tzv. kokteli antioksidansa i hijaluronske kiseline) dođu na pravo mjesto, bez mogućnosti njihovog gubitka i promjene prolaskom kroz gornji sloj stanica kože. Koža nakon takvog postupka “oživi”, pa se mezoterapija ne naziva bez osnove “infuzija kože”.

Ubodi nisu bolni već “bockavi” i podnose ih svi, pa čak i oni koji “ne vole iglu”. No upravo zato što “bocka”, metoda ima bolji efekt od nekih drugih nutritivnih tretmana (iontoforeza, maske.

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom metoda – kemijskog pilinga, mezoterapije i iontoforeze.

✯ DERMALNI FILERI – VITALFiler ili punjač je oblik hijaluronske kiseline, prirodne, viskozne tvari koju svi imamo u koži, tvari kojom su obložena naša kolagena i elastična vezivna vlakna. S vremenom, produkcija hijaluronske kiseline postaje sve manja, pa naša koža, odnosno konture lica postaju oštrije, grublje, a njihova punina i mekoća se gubi.

Hijaluronski dermalni fileri koriste se za popunjavanje bora u cilju pomlađivanja, te rehidraciju i revitalizaciju kože, a koriste se i kod osoba iznad 25 godina starosti, kao prevencija nastanka bora.

Injiciranjem hijaluronske kiseline na mjesta gdje ju je koža izgubila, odnosno na mjesta gdje je koža “upala” i nastale su bore, dobivamo ponovo mekši, popunjeniji, a time i mlađi izgled. Pojedinim, gušćim filerima, popunjevamo dublje, a manje gustim – pliće bore. Također, filerima se metodom spomenute mezoterapije može popuniti i izravnati sitna, “staračka” naboranost kože.

Nije nevažno spomenuti da je hijaluronska kiselina tzv. humektant – s obzirom da na sebe veže molekule vode ona omogućuje hidrataciju kože “iznutra”, pa je koža hidratizirana, puna, sjajna i dobrog tonusa.

✯ POVEĆANJE USANA FILERIMAFiler ili punjač je oblik hijaluronske kiseline, prirodne, viskozne tvari koju svi imamo u koži, tvari kojom su obložena naša kolagena i elastična vezivna vlakna.

Osim što korigiraju bore, filerima se mogu naglasiti ili povećati usne, uvijek u okvirima koji ostaju prirodni, ne narušavajući osnovnu fizionomiju niti mimiku lica.

Jedna su od najpopularnijih dermoestetskih metoda zahvaljujući svojoj sigurnosti, sastavu koji je kompatibilan s kožom, jednostavnosti primjene i odmah vidljivim rezultatima.

✯ Botox terapija prekomjernog znojenjaPrekomjerno znojenje pazuha (aksilarna hiperhidroza) vrlo se uspješno rješava tretmanom Botoxa.

Botox (botulinum toxin tip A) je protein koji privremeno blokira kemijske signale živaca koji stimuliraju znojne žlijezde. Kad znojne žlijezde ne dobivaju kemijske signale, proizvodnja znoja se na tretiranom području zaustavlja.

Efekt Botoxa traje u prosjeku do 6 mjeseci. Nakon toga postupak se treba ponoviti. Većina pacijenata zahtjev za Botox terapijom ima jednom godišnje, prije toplih mjeseci u godini tijekom kojih je pojačano znojenje ipak najintenzivnije i najneugodnije. Postupak traje oko sat vremena. Na tretiranom područje pazuha aplicira se lokalni anestetik u obliku kreme. Nakon jodnog testa, kojim se utvrđuje područje najintenzivnijeg znojenja, ono se obilježava i potom se injekciono, u označene točke aplicira Botox.

Smanjenje i prestanak znojenja može se osjetiti nakon 3-5 dana, a maksimalan efekt se postiže za 2 tjedna.

Odmah nakon tretmana pacijent se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

✯ KEMIJSKI PILINGKemijski piling je metoda kojom se uklanjaju gornji slojevi kože kemijskim sredstvima, kiselinama, najčešće voćnog podrijetla. Najpoznatija i najstarija je glikolna kiselina (koja se ekstrahira iz šećerne trske), no postoje i druge (mandelična, kojična, trikloroctena, salicilna), koje se često – radi boljeg učinka i manje mogućnosti iritacije – kombiniraju u jednom preparatu.

Piling može biti površinski, poluduboki i duboki.

Površinski pilinzi su vrlo blagi. Ono što se njima postiže je uklanjanje mrtvog, rožnatog sloja kože, nakon čega ona postaje glatka, sjajnija, ujednačenija. Površinski pilinzi rijetko kad izazovu crvenilo, no ukoliko se ono i dogodi, traje kratko i vrlo brzo nestaje.

Srednje duboki pilinzi koriste se kad želimo riješiti dublje ožiljke od akne, kod starijih (naboranih) kože i koža koje su kronično oštećene suncem (što se očituje sunčanim pjegama tzv. lentigom, keratozama, te sitnom naboranošću kože). U ovim slučajevima, najbolji rezultati postižu se kombinacijom srednje dubokog pilinga, mezoterapije i iontoforeze.
Srednje duboki pilinzi redovito izazivaju crvenilo, potom i ljuštenje kože, koje može trajati i nekoliko dana. Ljuštenje je i cilj pilinga. Za to se vrijeme koža njeguje odgovarajućim preparatima i najvažnije – štiti od sunca!

✯ PRGF TERAPIJA POMLAĐIVANJA KRVNOM PLAZMOMMezoterapija je najefikasnija metoda. Sitni ubodi igle kroz kožu omogućuju da hranjive tvari (tzv. kokteli antioksidansa i hijaluronske kiseline) dođu na pravo mjesto, bez mogućnosti njihovog gubitka i promjene prolaskom kroz gornji sloj stanica kože. Koža nakon takvog postupka “oživi”, pa se mezoterapija ne naziva bez osnove “infuzija kože”.

Ubodi nisu bolni već “bockavi” i podnose ih svi, pa čak i oni koji “ne vole iglu”. No upravo zato što “bocka”, metoda ima bolji efekt od nekih drugih nutritivnih tretmana (iontoforeza, maske.

Najbolji rezultati postižu se kombinacijom metoda – kemijskog pilinga, mezoterapije i iontoforeze.

✯ IontoforezaDa bi određene aktivne tvari (vitamini, minerali, antioksidansi), lakše prošle epidermalnu barijeru i u željenoj koncentraciji došle i do dubljih slojeva kože, gdje ih najviše trebamo, koristimo se metodama iontoforeze i sonoforeze.

Iontoforeza koristi ione vode kao nosače aktivnih tvari do dubljih slojeva kože, dok su kod sonoforeze nosači UZV valovi.

Metode su ugodne, potpuno bezbolne, obično ih kombiniramo sa kemijskim pilinzima i mezoterapijom, no mogu se koristiti i izolirano. S obzirom da nema rizika od eventualnih neželjenih reakcija u smislu crvenila, iritacije i sl., metode su vrlo pogodne u situacijama neposredno prije nekog važnog događaja na kojem želimo zablistati.

Učinak ionto ili/i sonoforeze traje relativno kratko, nekoliko dana, metode kožu čine sjajnijom, čvršćom, glađom. Za dugotrajnije, višetjedne i mjesečne rezultate, tu su kemijski piling i mezoterapija.

✯ MikrodermoabrazijaMikrodermoabrazija je mehanički postupak kojim se uklanja površni sloj epidermisa, tj. mrtvi, rožnati sloj kože, kako bi se dobio svježiji, svjetliji izgled ili korigirali ožiljci nakon akni, pigmentacijske mrlje, fine bore, hrapava koža i koža oštećena suncem.

Mikrodermoabrazija je jednostavan, bezbolan, neinvazivan postupak, ne zahtijeva oporavak, a odmah nakon tretmana pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Učinkovitost, sigurnost i praktičnost su razlog zašto je mikrodermoabrazija jedan od najtraženijih dermoestetskih tretmana u svijetu.Svi uređaji koje koristimo vrhunske su kvalitete, pa tako i uređaj za mikrodermoabraziju. Uređaj ne koristi aluminijske već dijamantne brusilice, čija je prednost preciznost, sigurnost i hipoalergenost. Veliki broj različitih nastavaka omogućuje nam da tretman prilagodimo različitim tipovima kože i problematici koju rješavamo.

Postupak mikrodermoabrazije traje 20-tak minuta, nakon čega je koža sjajna, glatka i dobro prokrvljena.

Nakon mikrodermoabrazije slijedi tretman, koji preporučuje dermatolog, ovisno o stanju i zahtjevima kože – antioksidansima, hijaluronskom kiselinom, sredstvima za hidrataciju, ili kombinacijom. Svi preparati koji se koriste su iz SkinCeuticals linije (L’Oreal), poznate profesionalne linije dermatološke kozmetike.

✯ TRETMANI SKINCEUTICALS PROIZVODIMANašim pacijentima pružamo najbolje od profesionalne dermatološke kozmeceutike. Koristimo isključivo SkinCeuticals proizvode koji su prepoznati od strane dermatologa zbog svog izvrsnog sastava, promišljene, znanstveno utemeljene kombinacije aktivnih komponenti u svim svojim preparatima, što se u konačnici i vidi u iznimnim rezultatima koje ostvaruju na koži.

✯ Sklerozantna terapija / skleroterapijaProširene vene na nogama – bilo da se radi o nešto većim venama (varikozitetima), ili končastim, sitnim (venektazijama) – mogu se uspješno rješavati tzv. sklerozantnom terapijom ili popularno sklerozacijom.

To je metoda kojom se u lumen proširene vene injekciono aplicira tzv. sklerozantno sredstvo koje ju zatvori (fibrozira, sklerozira), nakon čega ona više nije vidljiva. Da bi se postigao rezultat, sklerozacija se ponavlja nekoliko puta (obično 3-5 puta, no kod velikog broja proširenih vena i više) u razmacima od 15-30 dana. Tijekom terapije potrebno je nositi elastične, kompresivne čarape (koje pritiskom pospješuju zatvaranje vena), što je još jedan razlog više zbog kojeg su jesen i zima idealno vrijeme za navedeni tretman.☤ MEDICINSKA DERMATOLOGIJA☤ DERMATOLOŠKI PREGLEDPregledajte svoju kožu, pobrinite se za njezino zdravlje i uljepšajte svoj izgled našim jedinstvenim tretmanima. Temelj naše dermatološke ponude je kombinacija zdravlja i estetike po najnovijim medicinskim trendovima.

Promjene koje vidimo na koži ne moraju biti isključivo kožne, već mogu ukazivati i na neka zbivanja unutar organizma. Koža nas povezuje sa okolinom, ali nas i štiti od nepoželjnih vanjskih utjecaja, alergija, infekcija i UV zraka.

Dermatološki pregled sastoji se od:

☤ Uzimanja anamneze
    • pregled postojeće medicinske dokumentacije
    • uzimanje podataka o postojećim smetnjama i tegobama
    • pojedinosti o prošlim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima
    • alergije
    • lijekovi
    • obiteljske bolesti
☤ Potpunog dermatološkog pregleda
☤ Dodatne dijagnostike, uključujući biopsiju i uzimanje laboratorijskih uzoraka
☤ Zaključnog mišljenja i određivanja terapije

☤ DJEČJA DERMATOLOGIJASpecijalizirani dermatološki pregled za djecu i novorođenčad, najčešće uključuje:

☤ atopijski dermatitis
☤ pelenski dermatitis
☤ infekcije kože
☤ akne rane dobi
☤ vaskularne malformacije
☤ alergološko testiranje

☤ UKLANJANJE MADEŽA I OSTALIH PROMIJENAPrednost pravovremenog otkrivanja sumnjivog madeža”]Kao i svako pravovremeno otkrivanje – sprečava komplikacije i, spašava život. Kad se sumnjivi, atpični madež ukloni, sprečava se mogućnost nastanka zloćudnog melanoma. Također, ukoliko se melanom otkrije u najranijem, početnom stadiju, izlječenje je potpuno.

☤ Kako se odstranjuje madež

Madež se odstranjuje jednostavnim postupkom koji se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nakon uboda injekcije lokalnog anestetika, sam postupak je bezbolan, a traje 5-10 minuta. Odmah nakon zahvata pacijent odlazi kući, i sposoban je nastaviti sa uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima. Izbjegavati treba samo izrazitije tjelesne aktivnosti taj dan, odnosno u fazi cijeljenja rane.

Faza cijeljenja traje oko 2 tjedna, nakon čega se skidaju šavovi. Postupak skidanja šavova je bazbolan i traje nekoliko sekundi.

☤ Ožiljci

Da, nakon uklanjanja madeža i skidanja šavova uvijek ostaje ožiljak. Ovisno o lokalizaciji, veličini madeža koji smo uklonili, reakciji kože – on može biti diskretan, jedva vidljiv, no može zaostati i veći, izraženiji – u tom slučaju postoje metode i sredstva kojima ga možemo smanjiti, učiniti manje vidljivim.

☤ LIJEČENJE AKNI U ODRASLOJ DOBIHormonalnu neravnoteža, PCO ili/i inzulinsku rezistenciju moramo liječiti odgovarajućim hormonalnim tabletama, odnosno tabletama hipoglikemika. U fazama pogoršanja u terapiju se uvode tablete antibiotika, odnosno, ukoliko se radi o izrazitijim pogoršanjima, tablete izotretinoina (Roaccutane tbl). Pri određivanju terapije uvijek treba imati na umu da se radi o ženama u reproduktivnoj dobi. Trudnoća, točnije hormoni trudnoće su u velikoj većini slučajeva najbolja terapija hormonalne neravnoteže i PCO. No ipak, kod određenog broja pacijentica, ni veći broj trudnoća ne dovede do izliječenja.

Sve dok akne izbijaju izuzetno je važno ne dozvoliti da koža nepovratno strada; već smo naveli da stalno izbijanje akni ostavlja za sobom ožiljno promijenjenu “izbrazdanu” kožu, koja uz neujednačenu pigmentaciju u konačnici izgleda starija nego što to kronološki jest, bez tonusa, opuštena, sa naglašenim borama, osobito u donjoj trećini lica (“U-zoni”).

Upravo zbog toga, za razliku od akni u adolescenciji, ovdje je izuzetno važna komponenta terapije anti-age terapija, odnosno odgovarajući kozmeceutici koji se koriste kod kuće i tretmani antioksidansima i hijaluronskom kiselinom, koji ne dozvoljavaju propadanje kože. Naravno, i u toj terapiji se koriste lokalni antibiotski i protuupalni preparati, no oni nemaju toliku važnost kao kod adolescentnih akni; dapače, često osuše i iritiraju kožu.

Iako su akne u odraslih izuzetno frustrirajuće zbog upornosti procesa i dužine trajanja, te činjenice da je – bezuspješno – već “sve isprobano”, stvari se ipak mogu značajno poboljšati adekvatnim postupcima kućne njege i profesionalnih tretmana. Naravno, ne zaboraviti na moguće uzroke koje treba tražiti i liječiti.

Iz iskustva mogu reći da pacijentice koje su zbog problema na koži lica bile prisiljene baviti se njome i to su disciplinirano činile, u konačnici uvijek izgledaju mlađe i bolje od svojih vršnjakinja koje se iz razloga što nisu imale nikakvih problema, njome nikad nisu bavile.☤ DERMATOSKOPIJADanas se puno pažnje posvećuje zaštiti od sunca, prvenstveno zbog opasnih promjena nastalih uslijed prekomjernog izlaganja UV zrakama, zbog čega je važan redoviti dermatoskopski pregled izraslina na koži i madeža.

☤ Zašto je važan pregled madeža?

Kontrola madeža u prosjeku treba biti jednom godišnje, no i češće ukoliko se radi o slijedećem:

☤ ukoliko osoba ima tzv. sindrom displastičnih nevusa
☤ ukoliko je ranije operirala nevus koji je bio displasičan
☤ ukoliko ima velik broj madeža
☤ ukoliko je ona ili netko u obitelji operirao melanom
☤ ukoliko primjećuje promjene nekog od madeža u smislu rasta ili pigmentacije

Pregled, kontrolu madeža obavlja liječnik dermatolog, ne samo golim okom, već i uređajem koji zovemo dermatoskop. Dermatoskop omogućuje detaljniju analizu madeža i danas je neizostavan dio pregleda ne samo madeža, već i brojnih drugih promjena kože.

☤ LIJEČENJE HPV INFEKCIJEHPV infekcija je spolno prenosiva i veoma raširena bolest koju izaziva humani papilomavirus (HPV).

Procijenjuje se da 60% žena tijekom generativne dobi bude zaraženo s jednim ili više od stotinjak poznatih tipova HPV-a. Prevalencija u muškoj populaciji je niža pa je tako teško dokazati i samu prisutnost virusa.

HPV se širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama, koje ne moraju biti oštećene da bi došlo do infekcije.

Prisutnost HPV-a dokazuje se kliničkim pregledom, koji može biti urološki ili ginekološki, te citološkim ili histološkim pregledima. Postojanje HPV-a se dokazuje uzimanjem obriska vrata maternice odnosno uzimanje obriska mokraćne cijevi kod muškarca.

Nijedan poznati oblik tretmana ili liječenja nije potpuno zadovoljavajući, kondilomi uvijek iznova javljaju te je potreban stalni lječnički nadzor.

☤ VENEROLOŠKI PREGLEDVenerološki pregled uključuje klinički pregled anogenitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica. Koriste se i metode molekularne biologije koje uključuju testiranje na sve najčešće spolne bolesti.


CroatiaSloveniaEnglish