Dermatologija i venerologija Zagreb


⛨ DERMATOLOŠKI PREGLEDPregledajte svoju kožu, pobrinite se za njezino zdravlje i uljepšajte svoj izgled našim jedinstvenim tretmanima. Temelj naše dermatološke ponude je kombinacija zdravlja i estetike po najnovijim medicinskim trendovima.

Promjene koje vidimo na koži ne moraju biti isključivo kožne, već mogu ukazivati i na neka zbivanja unutar organizma. Koža nas povezuje sa okolinom, ali nas i štiti od nepoželjnih vanjskih utjecaja, alergija, infekcija i UV zraka.

Dermatološki pregled sastoji se od:

⛨ Uzimanja anamneze
    • pregled postojeće medicinske dokumentacije
    • uzimanje podataka o postojećim smetnjama i tegobama
    • pojedinosti o prošlim i sadašnjim kožnim i drugim bolestima
    • alergije
    • lijekovi
    • obiteljske bolesti
⛨ Potpunog dermatološkog pregleda
⛨ Dodatne dijagnostike, uključujući biopsiju i uzimanje laboratorijskih uzoraka
⛨ Zaključnog mišljenja i određivanja terapije

⛨ DJEČJA DERMATOLOGIJASpecijalizirani dermatološki pregled za djecu i novorođenčad, najčešće uključuje:

⛨ atopijski dermatitis
⛨ pelenski dermatitis
⛨ infekcije kože
⛨ akne rane dobi
⛨ vaskularne malformacije
⛨ alergološko testiranje

⛨ UKLANJANJE MADEŽA I OSTALIH PROMIJENAKao i svako pravovremeno otkrivanje – sprečava komplikacije i, spašava život. Kad se sumnjivi, atpični madež ukloni, sprečava se mogućnost nastanka zloćudnog melanoma. Također, ukoliko se melanom otkrije u najranijem, početnom stadiju, izlječenje je potpuno.

⛨ Kako se odstranjuje madež

Madež se odstranjuje jednostavnim postupkom koji se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nakon uboda injekcije lokalnog anestetika, sam postupak je bezbolan, a traje 5-10 minuta. Odmah nakon zahvata pacijent odlazi kući, i sposoban je nastaviti sa uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima. Izbjegavati treba samo izrazitije tjelesne aktivnosti taj dan, odnosno u fazi cijeljenja rane.

Faza cijeljenja traje oko 2 tjedna, nakon čega se skidaju šavovi. Postupak skidanja šavova je bazbolan i traje nekoliko sekundi.

⛨ Ožiljci

Da, nakon uklanjanja madeža i skidanja šavova uvijek ostaje ožiljak. Ovisno o lokalizaciji, veličini madeža koji smo uklonili, reakciji kože – on može biti diskretan, jedva vidljiv, no može zaostati i veći, izraženiji – u tom slučaju postoje metode i sredstva kojima ga možemo smanjiti, učiniti manje vidljivim.

⛨ LIJEČENJE AKNI U ODRASLOJ DOBIHormonalnu neravnoteža, PCO ili/i inzulinsku rezistenciju moramo liječiti odgovarajućim hormonalnim tabletama, odnosno tabletama hipoglikemika. U fazama pogoršanja u terapiju se uvode tablete antibiotika, odnosno, ukoliko se radi o izrazitijim pogoršanjima, tablete izotretinoina (Roaccutane tbl). Pri određivanju terapije uvijek treba imati na umu da se radi o ženama u reproduktivnoj dobi. Trudnoća, točnije hormoni trudnoće su u velikoj većini slučajeva najbolja terapija hormonalne neravnoteže i PCO. No ipak, kod određenog broja pacijentica, ni veći broj trudnoća ne dovede do izliječenja.

Sve dok akne izbijaju izuzetno je važno ne dozvoliti da koža nepovratno strada; već smo naveli da stalno izbijanje akni ostavlja za sobom ožiljno promijenjenu “izbrazdanu” kožu, koja uz neujednačenu pigmentaciju u konačnici izgleda starija nego što to kronološki jest, bez tonusa, opuštena, sa naglašenim borama, osobito u donjoj trećini lica (“U-zoni”).

Upravo zbog toga, za razliku od akni u adolescenciji, ovdje je izuzetno važna komponenta terapije anti-age terapija, odnosno odgovarajući kozmeceutici koji se koriste kod kuće i tretmani antioksidansima i hijaluronskom kiselinom, koji ne dozvoljavaju propadanje kože. Naravno, i u toj terapiji se koriste lokalni antibiotski i protuupalni preparati, no oni nemaju toliku važnost kao kod adolescentnih akni; dapače, često osuše i iritiraju kožu.

Iako su akne u odraslih izuzetno frustrirajuće zbog upornosti procesa i dužine trajanja, te činjenice da je – bezuspješno – već “sve isprobano”, stvari se ipak mogu značajno poboljšati adekvatnim postupcima kućne njege i profesionalnih tretmana. Naravno, ne zaboraviti na moguće uzroke koje treba tražiti i liječiti.

Iz iskustva mogu reći da pacijentice koje su zbog problema na koži lica bile prisiljene baviti se njome i to su disciplinirano činile, u konačnici uvijek izgledaju mlađe i bolje od svojih vršnjakinja koje se iz razloga što nisu imale nikakvih problema, njome nikad nisu bavile.⛨ DERMATOSKOPIJADanas se puno pažnje posvećuje zaštiti od sunca, prvenstveno zbog opasnih promjena nastalih uslijed prekomjernog izlaganja UV zrakama, zbog čega je važan redoviti dermatoskopski pregled izraslina na koži i madeža.

⛨ Zašto je važan pregled madeža?

Kontrola madeža u prosjeku treba biti jednom godišnje, no i češće ukoliko se radi o slijedećem:

⛨ ukoliko osoba ima tzv. sindrom displastičnih nevusa
⛨ ukoliko je ranije operirala nevus koji je bio displasičan
⛨ ukoliko ima velik broj madeža
⛨ ukoliko je ona ili netko u obitelji operirao melanom
⛨ ukoliko primjećuje promjene nekog od madeža u smislu rasta ili pigmentacije

Pregled, kontrolu madeža obavlja liječnik dermatolog, ne samo golim okom, već i uređajem koji zovemo dermatoskop. Dermatoskop omogućuje detaljniju analizu madeža i danas je neizostavan dio pregleda ne samo madeža, već i brojnih drugih promjena kože.

⛨ LIJEČENJE HPV INFEKCIJEHPV infekcija je spolno prenosiva i veoma raširena bolest koju izaziva humani papilomavirus (HPV).

Procijenjuje se da 60% žena tijekom generativne dobi bude zaraženo s jednim ili više od stotinjak poznatih tipova HPV-a. Prevalencija u muškoj populaciji je niža pa je tako teško dokazati i samu prisutnost virusa.

HPV se širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama, koje ne moraju biti oštećene da bi došlo do infekcije.

Prisutnost HPV-a dokazuje se kliničkim pregledom, koji može biti urološki ili ginekološki, te citološkim ili histološkim pregledima. Postojanje HPV-a se dokazuje uzimanjem obriska vrata maternice odnosno uzimanje obriska mokraćne cijevi kod muškarca.

Nijedan poznati oblik tretmana ili liječenja nije potpuno zadovoljavajući, kondilomi uvijek iznova javljaju te je potreban stalni lječnički nadzor.

⛨ VENEROLOŠKI PREGLEDVenerološki pregled uključuje klinički pregled anogenitalne regije, pregled cijele kože i vidljivih sluznica. Koriste se i metode molekularne biologije koje uključuju testiranje na sve najčešće spolne bolesti.
Zdravstvena ponuda Poliklinike Šlaj-Anić uključuje najmoderniju dermatološku ordinaciju pod stručnim vodstvom dr. Jelene Meštrović Štefekov, specijalisticom dermatovenerologije.

Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, preventivom, dijagnostikom i terapijom raznih stanja i bolesti kože, vlasišta, noktiju i sluznica. Promjene koje vidimo na koži ne moraju biti isključivo kožne, već mogu ukazivati i na neka zbivanja unutar organizma. Izgled kože često odaje naš stil života, dobre i loše navike. Koža nas povezuje s okolinom, ali nas i štiti od nepoželjnih vanjskih utjecaja, alergija, infekcija i UV zraka.

Kombinacija zdravlja i estetike potpomognuta s najsuvremenijim medicinskim trendovima temelj je naše dermatološke ponude. Pregledajte svoju kožu, pobrinite se za njezino zdravlje te uljepšajte svoj izgled.

Našim pacijentima pružamo najbolje od profesionalne dermatološke kozmeceutike. Koristimo isključivo SkinCeuticals proizvode koji su prepoznati od strane dermatologa zbog svog izvrsnog sastava, promišljene, znanstveno utemeljene kombinacije aktivnih komponenti u svim svojim preparatima, što se u konačnici i vidi u iznimnim rezultatima koje ostvaraju na koži.


drmestrovic2016
  • Dermatoskopski pregled

Danas se puno pažnje posvećuje zaštiti od sunca, prvenstveno zbog opasnih promjena nastalih uslijed prekomjernog izlaganja UV zrakama, zbog čega je važan redoviti dermatoskopski pregled izraslina na koži i madeža.

  • Ljepota i zdravlje

Pregledajte svoju kožu, pobrinite se za njezino zdravlje i uljepšajte svoj izgled našim jedinstvenim tretmanima. Temelj naše dermatološke ponude je kombinacija zdravlja i estetike po najnovijim medicinskim trendovima.

  • SkinCeuticals tretmani

U svim našim dermoestetskim tretmanima koristimo SkinCeuticals proizvode. Njihove visoko učinkovite formule pružaju koži kompletnu dermatološku, znanstveno utemeljenu njegu koja rezultira zdravom i prekrasnom kožom.

  • Koža i organizam

Promjene koje vidimo na koži ne moraju biti isključivo kožne, već mogu ukazivati i na neka zbivanja unutar organizma. Koža nas povezuje sa okolinom, ali nas i štiti od nepoželjnih vanjskih utjecaja, alergija, infekcija i UV zraka.

* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish