Dentalna protetika ZagrebDentalna protetika uključuje fiksne i mobilne protetske radove. Fiksni protetski radovi su stomatološki nadomjesci kojima se zubi štite ili se njima nadomješta jedan ili više zubi koji nedostaju, s osnovnim ciljem obnavljanja njihove funkcije i estetike. Razlikujemo nekoliko vrsta fiksnih protetskih radova, poput krunica, ljuskica, mosta i fiksnih radova na implantatima.

Pod mobilnim protetskim radovima podrazumijevamo proteze. Potpune proteze su mobilno-protetski nadomjesci indicirani kod pacijenata s potpunom bezubosti. Izrada takvih proteza je brza, jednostavna i potpuno neinvazivna. Izrađene su od akrilatne baze i akrilatnih ili keramičkih zuba. Lako se održavaju, potrebno ih je izvaditi nakon jela, oprati pod mlazom mlake vode te vratiti u usta. U potpunosti rehabilitiraju pacijenta i uspostavljaju narušenu funkciju i estetiku. Najbolja su opcija za pacijente kojima su, iz zdravstvenih razloga, kontraindicirani složeniji zahvati.

Djelomične proteze su također mobilno-protetski nadomjesci, a izrađuju se kad pacijent još ima svoje zube ili ugrađene implantate, ali raspored i broj takvih zvačnih jedinica nije dovoljan za izradu fiksno-protetskog nadomjestka. Djelomična proteza sastoji se od akrilatne baze (u kombinaciji s metalom) i retencijskih elemenata. Vrsta retencijskih elemenata određuje se individualno za svakog pacijenta. Postupak izrade je neinvazivan, proteza je vrlo stabilna i ugodna za nošenje, zbog čega se pacijenti lako navikavaju na takve nadomjestke.


dentalna protetika zagreb
  • Trajno rješenje

Trajno funkcijsko i estetsko rješenje kojim se nadomješta jedan ili više zuba.

  • Fiksna protetika

Fiksni protetski radovi: krunice, ljuskice, mostovi i fiksni radovi na implantatima.

  • Mobilna protetika

Mobilni protetski radovi uključuju sve vrste potpunih i djelomičnih proteza.

  • Vrhunska izrada

Prilikom izrade koristi se najmodernija tehnologija i vrhunski materijali.

Mostovi za zube su protetski funkcijski i estetski nadomjesci koji nadomještaju jedan ili više zuba.

Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promjena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja čeljusnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Prilikom izrade mostova potrebno je brusiti susjedne zube koji će poslužiti kao nosači mosta.

Zubni most se sastoji od krunica-nosača i tijela mosta koje se proteže između i nadomješta zube koji nedostaju. Materijali za izradu mostova su metal-keramika i bezmetalna keramika.

Nakon brušenja zuba, uzima se otisak, na temelju kojeg tehničar u laboratoriju izrađuje individualni nadomjestak. Dok je most u izradi, pacijent dobiva privremeni most s kojim može normalno funkcionirati. Trajnost mostova, kao i krunica, ovisi o zdravlju pacijenta i naročito o dobroj higijeni, a potrebne su redovite kontrole.

Iako mostovi pružaju zadovoljavajuću estetiku i funkciju, danas je naš prvi izbor za nedostatak jednog ili više zuba dentalni implantat.

Ljuskice su trajno rješenje kojim se može znatno promijeniti boja zuba, te korigirati njihov oblik i položaj. Ljuskice pružaju iznimne estetske rezultate te uz minimalnu invazivnost predstavljaju brzo, efikasno i trajno rješenje za lijep osmijeh. Keramičke ljuskice mogu riješiti većinu problema u dentalnoj medicini, ali tek nakon detaljnog pregleda i pravilno postavljene indikacije.

Ljuskice za zube (veneer/veneers) su individualno napravljene keramičke fasete koje zahtijevaju minimalno brušenje uglavnom samo prednje plohe zuba. One predstavljaju iznimno estetsko rješenje kod obojenih ili otkrhnutih zubi pa čak i alternativu ortodontskoj terapiji kod dijastema ili manjih rotacija. Zubne ljuskice se cementiraju na pripremljenu površinu zuba. Današnji materijali, odnosno izuzetno translucentna i transparentna keramika (porculan), koja se koristi pri izradi takvih nadomjestaka, omogućuje posve prirodan izgled.

Dentalna ljuskica se izrađuje individualno u laboratoriju, a ne direktno u ustima. Zbog toga su potrebna dva ili više posjeta stomatologu. Trajnost ljuskica ovisi o biološkim faktorima, njezi zuba i ostalih oralnih struktura.Koristimo visoko razvijenu CAD/CAM tehnologiju za izradu i obradu suvremenih materijala.

Problemi koji se uspješno rješavaju ljuskicama:
• sva oštećenja ili obojenja cakline, bilo kongenitalna ili stečena (nastala kao rezultat loših navika, upotrebe antibiotika, dentalne fluoroze)
• manje ortodontske anomalije, kao što su povećan razmak između zuba (dijastema) i neke rotacije
• zubi potrošeni ili oštećeni zbog bruksizma (škripanje i stiskanje zuba) ili nekih drugih uzroka (gastritis, bulimija)

Osnovna zadaća keramičke krunice jest da nadomješta nepovratno izgubljeno zubno tkivo, čuva zub i vraća mu narušenu funkciju te imitira njegov prirodni izgled u najvećoj mogućoj mjeri.

Krunica se izrađuje u slučajevima kada je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti ispun (plomba). Indikacije za krunicu su sljedeće:
1. Lom zuba uslijed traume (udarac, pad, nezgoda).
2. Zub s velikim karijesom.
3. Endodontski tretiran zub.
4. Estetska indikacija (rotirani, nagnuti, premali zubi itd)

Krunica se izrađuje po individualnom otisku u laboratoriju od metal-keramike, cirkon-keramike ili empress-keramike. Za vrijeme izrade krunice u laboratoriju, pacijent uvijek dobiva privremene krunice da može normalno obavljati svakodnevne poslove. Omogućeno mu je normalno žvakanje, govor i estetika.

Od vrhunske krunice očekujemo: savršen dosjed na isprepariranom zubu, povoljan odnos prema parodontnom tkivu, dobar kontakt sa susjednim zubima i zubima antagonistima i, na koncu, oblik i boju koji maksimalno odgovaraju okolnim zubima. Ispunjavanje svih navedenih zahtjeva podrazumijeva puno znanja, vještina i vremena prvenstveno od strane specijalista protetike, kao i ostatka tima koji s njime usko surađuje (parodontolog, implantolog…), ali i dentalnog tehničara.

Loš dosjed krunice rezultira sekundarnim karijesom, osjetljivošću zuba ili čak ispadanjem nadomjestka. Krunica koja „sjedi“ na zubnom mesu dovodi do njegove upale, koja se nakon toga može proširiti i na dublje strukture parodontnog tkiva. Pretijesan kontakt sa susjednim zubima ili odnos bez adekvatnog kontakta redovito pridonosi zadržavanju hrane, što opet za posljedicu ima karijes, upalu i slično.

U slučajevima kada se izrađuje samo jedan zub, uz nedirnute susjedne zube, ponekad je „prava umjetnost“ izraditi potpuno prirodni nadomjestak koji će izgledati kao pravi zub. Najteže je ostvariti dojam da krunica izrasta iz zdravog zubnog mesa.

Zadovoljavanjem gore navedenih kriterija produžujemo trajnost rada, a time povećavamo i zadovoljstvo pacijenta. A zadovoljan pacijent naš je krajnji cilj!!!


* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish