Dentalni implantati ZagrebKoji je postupak ugradnje implantata i da li je bolan?

Ugradnja implantata se provodi pod lokalnom anestezijom. Postupak je potpuno bezbolan. Na odabrano mjesto u kosti se ugradi titanski vijak, koji se ostavlja da sraste s kosti 3-6 mjeseci. Postupak se naziva oseointegracija i neophodan je za stabilnost i trajnost implantata.

Što znači otvaranje implantata?

Nakon razdoblja oseointegracije, implantat se otvara i posebnim se elementom oblikuje zubno meso čime se dobiva prirodan izgled, “kao da je zub izrastao iz kosti”. Taj proces traje 2-4 tjedna, nakon čega slijedi izrada trajnog rada, koja je slična izradi krunice na prirodnim zubima.

Hoću li u tom periodu biti bez zuba?

Svim našim pacijentima osiguravamo privremeno rješenje, jer je iz privatnih i profesionalnih razloga današnjem pacijentu nezamislivo biti bez zubi, čak niti najkraći period. Bilo bi idealno kada bi pacijent mogao odmah dobiti zube. To je moguće u slučajevima u kojima prilikom ugradnje implantata utvrdimo da postoji tzv. primarna stabilnost odnosno da je implantat “čvrsto” fiksiran. To ovisi o stanju kosti i tek za vrijeme operativnog zahvata možemo biti sigurni hoće li to biti moguće.O čemu ovisi uspješnost implantata?

Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 85 – 95%.

Koliko često moram posjećivati stomatologa nakon ugradnje implantata?

Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno. Također je potrebno svake dvije godine stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom).
Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje ili donje čeljusti.

Implantati su titanski nadomjesci koji zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje. Nedostatak samo jednog zuba utječe na poremećaj funkcije cijelog žvačnog sustava, a može i dramatično narušiti estetiku lica. Dentalni implantat rješava oba problema bez potrebe brušenja okolnih zube. Postoje brojne tehnike kojima se može nadomjestiti zub koji nedostaje ali niti jedna nije toliko funkcionalna i trajna kao implantat.

Implantat osigurava najprirodniji prijenos sila, a na mjestu nedostatka zuba prestaje nestanak kosti (što je normalna pojava nakon gubitka zuba).

Dentalni implantati se koriste kod gubitka jednog ili više zuba i u kombinaciji s drugim protetskim rješenjima. Vrlo uspješno se koriste kod potpuno bezubih čeljusti, gdje mogu biti nosači mosta kod pacijenata koji bi u protivnom morali nositi mobilne proteze. Zubni implantati mogu poslužiti i kao sidrišta potpunih proteza, osiguravajući njihovu stabilnost i omogućavajući pacijentu ugodnu i sigurnu funkciju.

Indikacije za implantate su brojne ali je nužan individualan pristup svakom pacijentu.


dentalni implantati zagreb
  • Bezbolna ugradnja

Postupak ugradnja implantata provodi se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolan. Na odabrano mjesto ugrađuje se titanski vijak, koji srasta s kosti 3-6 mjeseci.

  • Stabilnost i trajnost

Zubni implantati izrađeni su od titana, koji potiče stanice na stvaranje nove kosti. Postupak se naziva oseointegracija i osigurava stabilnost i trajnost implantata.

  • All-On-4

Za potpuno bezube pacijente jedno od rješenja je ALL-ON-4. Ugradnjom četiri implantata u gornju i/ili donju čeljust novi osmijeh možete imati za 24 sata.

  • Najkvalitetniji implantati

Poliklinika Šlaj-Anić koristi najkvalitetnije zubne implantate tvrtke Nobel Biocare, koji se proizvode najmodernijom tehnologijom i rezultat su 40 godina tradicije.ALL-ON-4

Jedno od rješenja za potpuno bezube pacijente je tzv. All-on-4 pristup gdje pacijenta nakon ugradnje samo 4 implantata u gornjoj i/ili donjoj čeljusti opskrbljujemo fiksno-protetskim nadomjestkom, mostom od 12 članova.

All-on-4 je registriran zaštitni znak Nobel Biocare implantata koje koristimo u Poliklinici Šlaj-Anić.

Implantati se ugrađuju pod kutom na točno određenu poziciju što omogućuje primarnu stabilnost pa se privremeni protetski rad može izraditi odmah nakon ugradnje implantata. U periodu od 3 mjeseca, koliko je potrebno da se izradi konačni protetski rad, pacijenti normalno funkcioniraju te nije potrebno nošenje privremenih proteza koje narušavaju kvalitetu života u vremenu oseointegracije.

All-on-4 zahvat je moguće izvesti kada nije moguća standardna ugradnja 6 ili 8 implantata bez dodatnih kirurških zahvata (ugradnja koštanih graftova, transplantacija kosti s drugih dijelova tijela) što otežava i produžuje cijeli kirurško-protetski proces.

All-on-4 pristup uključuje dvije faze. Prva faza obuhvaća kirurški dio ugradnje 4 implantata na točno definirane položaje u čeljusti, te protetski dio u kojem se na netom ugrađene implantate stavlja privremeni akrilatni most.

Nakon tri mjeseca slijedi druga faza kada se uzima definitivni otisak i izrađuje konačni protetski nadomjestak.

Pacijentima je vraćena normalna funkciju i osjećaj te izgled prirodnih zuba.

Kao i prilikom svake druge protetske rehabilitacije, pacijent dobiva detaljne upute o održavanju oralne higijene i treba dolaziti na redovite stomatološke kontrole.Najvažniji faktor koji utječe na uspješnost je održavanje pravilne i temeljite oralne higijene, kao i redovite kontrole kod stomatologa. Posjete stomatologa u svrhu kontrole i profesionalnog čišćenja trebaju biti češće nego uobičajeno (2 – 4 puta godišnje), a takav način njege i održavanja traje doživotno.

Svake dvije godine potrebno je stanje implantata i koštanih struktura kontrolirati rendgenskom snimkom (ortopantomogramom). Iako nigdje u medicini ne postoji garancija za uspjeh, ugradnja implantata jedan je od najsigurnijih postupaka u dentalnoj medicini, s postotkom uspješnosti 80-95%.

Pacijent mora biti svjestan da briga o protetskom nadomjestku zahtjeva osobitu pažnju i više truda od održavanja prirodnih zuba. Osnova za temeljitu oralnu higijenu su pravilno četkanje, ali i uporaba interdentalnih četkica, tuševa za zube i vodica za ispiranje, te zubnog konca. Ako oralna higijena nije ispravna, dolazi do upale sluznice oko implantata koja se može proširiti i na kost oko implantata (periimplantitis).

* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish