Dječji stomatolog ZagrebKakva četkica za zube je najbolja za moje djete?

Četkica za zube treba veličinom biti prilagođena djetetu, stoga odaberite malenu i mekanu četkicu. U početku treba prati zube samo s vodom, a kasnije kada se dijete nauči ispljunuti i s fluoridiranom pastom za zube.

Koju pastu za zube koristiti?

Pasta za zube treba imati niski udio fluora (500 ppmF) te treba kontrolirati dijete je li sve ispljunulo. Kada dijete navrši šest godina starosti može se koristiti pasta za odrasle (1000 – 1500 ppmF). Zube bi trebalo prati dva puta dnevno. Nakon večernjeg pranja zubi, dijete ne bi trebalo više ništa piti ni jesti.

Što je to karijes bočice i na koji način ga spriječiti?

Ovaj karijes zahvaća prednje mliječne zube i u vrlo kratkom roku potpuno uništi krunu zuba do razine zubnog mesa. Nastaje zbog loše higijene i učestalog pijenja slatkih voćnih napitaka, najčešće na bočicu, navečer prije spavanja ili kroz dan.

Djetetu se prije spavanja ne smiju davati ovakvi napitci. Slatke napitke treba davati rijetko i tijekom obroka jer je tada potaknuto lučenje sline. Izvan obroka treba piti pretežito vodu a slatke i gazirane napitke treba izbjegavati.Treba li popravljati mliječne zube?

Mliječne zube treba popravljati iako su to zubi koji se mijenjaju. Ako u usnoj šupljini imamo nezdrave mliječne zube onda će i stalni zubi koji niču na istom mjestu biti podložniji karijesima.

Treba li izvaditi mliječne zube?

Mliječni zubi će sami ispasti prilikom izbijanja stalnog zuba. Ponekada je potrebno izvaditi mliječni zub, na primjer ako je stalni zub izbio iza mliječnog te je mliječni još čvrst. Mliječni zub je također potrebno izvaditi ako je uzrok čestih gnojnih upala.

Kada je najbolje za dijete da obavi prvu posjetu stomatologu?

Najbolje vrijeme da dijete posjeti stomatologa je u starosti oko 1 godine. Također smatramo kako je dobro nekoliko puta posjetiti ordinaciju bez da se vrše ikakve intervencije na zubu jer će tako stomatolog djetetu postati prijatelj i dijete će imati povjerenje u njega. Tek kada dijete stekne određeno povjerenje u stomatologa mogu se vršiti manji popravci koji su potpuno bezbolni.
Pravovremen i znalački pristup stomatologa djetetu od iznimne je važnosti. Tako preveniramo kvarenje zubi te oblikujemo dijete u pacijenta koji nema straha od dentalnog tretmana. Mnogo važnih priprema može biti učinjeno do trenutka kad mali pacijent može samostalno komunicirati s doktorom dentalne medicine i preuzeti dio odgovornosti za svoje zdravlje.

Prvi posjet zubaru, kao i održavanje higijene mliječnih zubi javlja se već prilikom njihova nicanja. Mliječni zubi su prethodnici trajnih ali ih to ne čini manje važnima. Zdravi mliječni zubi čuvaju prostor za svog nasljednika te potiču pravilan razvoj čeljusti.

Jako je dobro da dijete nekoliko puta posjeti ordinaciju bez da se vrše ikakve intervencije na zubu jer će tako stomatolog djetetu postati prijatelj i dijete će imati povjerenje u njega. Kada dijete stekne povjerenje u stomatologa, popravci će biti bezbolni i jednostavni.


dječji stomatolog zagreb

  • Mali pacijent

Pravovremeno isplaniran i pravilan pristup djetetu od iznimne je važnosti. Tako preventiramo kvarenje zubi i oblikujemo dijete u pacijenta koji nema straha od zubara.

  • Prvi posjet ortodontu

Prvi posjet ortodontu trebao bi biti u 7. godini djetetova života. Tada već možemo prepoznati prirodu anomalije i objasniti roditeljima mogućnosti liječenja i dob u kojoj se ono provodi.

  • Rana intervencija

Ranom intervencijom možemo izbjeći kasnije vađenje trajnih zubi, ispraviti obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih) ili križni zagriz.

  • Roditeljska briga

Dječje aktivnosti nerijetko rezultiraju padovima i udarcima, a ponekad i izbijanjem zuba. U ovakvim slučajevima iznimno je važna reakcija roditelja u prvih sat vremena: nazovite Polikliniku radi uputa ili dođite na pregled.

* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish