Endodont ZagrebKoje su posljedice neliječenja upale živca zuba?

Bakterije koje su karijesom prodrle u pulpu zuba izazivaju raspadanje tkiva pulpe i razmnožavaju se. Kod jačih upala stvara se gnoj koji se širi izvan korijena zuba i u većini slučajeva razara kost. Ako se ne liječi, upala može dovesti i jačeg otoka koji je vidljiv na licu te može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Zub me ne boli, ali stomatolog mi je rekao da mi je potrebno endodontsko liječenje. Što mi je činiti?

Ponekad “zubni živac” može odumrijeti polako i bezbolno, zbog sporo napredujuće upale ili zbog traume zuba (obično traume zadobivene u djetinjstvu). Bakterije napreduju kroz korijenske kanale prema otvoru na vrhu korijena i nasele se u okolnom koštanom tkivu te i tamo uzrokuju upalu (koju nazivamo apsces ili granulom).

Što podrazumijeva endodontsko liječenje?

Upala “zubnog živca” s ili bez upale okolnog koštanog tkiva zahtijeva endodontsko liječenje – što podrazumijeva mehaničko uklanjanje bolesnog “zubnog živca”, dezinfekciju i ispunjavanje nastalog praznog prostora neškodljivim materijalima koji trajno ostaju u unutrašnjosti zuba.Koja je razlika između liječenog i zdravog zuba?

Endodontski liječen zub može vršiti svoju funkciju jednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svjesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krhak i pod opterećenjem može puknuti. Budući da je većina endodontski liječenih zubi prije liječenja već imala opsežan karijesni proces ili veliki ispun, takve zube je potrebno pokriti estetskom krunicom i tako smanjiti mogućnost loma zuba i/ili korijena.

Da li je svaki zub moguće liječiti?

Vrlo rijetko endodontsko liječenje ne može biti uspješno provedeno zbog komplicirane anatomije zuba, jako zakrivljenih i uskih kanala, ili prethodno izvedenih loših endodontskih zahvata i sl.

Neki od takvih slučajeva uspješno se mogu riješiti revizijom (uklanjanjem materijala iz kanala, ponovnim čišćenjem i dezinfekcijom kanala). Ako nije moguće napraviti reviziju zbog kovinskih nadogradnji unutar zuba, kirurškim zahvatom se pristupi vrhu korijena koji se potom odreže i ukloni zajedno s upalnim tkivom. Takav zahvat zovemo “apikotomija”. Važno je naglasiti da se revizija, ali i apikotomija u nekim slučajevima ne mogu napraviti. Tada se zub ili pojedini korijen na višekorijenskim zubima mora izvaditi.
Endodontske terapije provodi prof.dr.sc. Ivica Anić, međunarodno priznati specijalist i znanstvenik. Endodoncija odnosno liječenje kanala zubnog korijena treba spriječiti širenje infekcije u kost, te tako očuvati zub i njegov korijen. Ako liječenje korijenskog kanala nije provedeno ili nije provedeno pravilno, svaki daljnji postupak (ispuni, krunice) je beskoristan i neopravdan. Zbog toga u Poliklinici Šlaj-Anić svako endodontsko liječenje provjeravamo RTG-snimkom.

Suvremeni postupak liječenja kanala svojevrstan je mikrokirurški zahvat te zahtijeva sterilno radno polje. Iz tog razloga na zub stavljamo gumenu plahticu (rubber dam), a upaljeno tkivo uklanjamo sterilnim ručnim ili strojnim instrumentima. Inficirane kanale ispiremo tekućinama za dezinfekciju korijenskog kanala, sušimo i punimo bioinertnim materijalom. Opremljeni smo najsuvremenijim materijalima i opremom za endodontske zahvate, koje provode vrhunski stručnjaci.

Važno je istaknuti kako je zahvat potpuno bezbolan i provodimo ga uglavnom u jednoj posjeti. Nekad uobičajeni pristup koji je podrazumijevao “liječenje zuba” provodio se u mnogo posjeta i trajao je tjednima ili mjesecima, danas je stvar prošlosti. Jednoposjetna endodoncija, osim što štedi vrijeme pacijentu, mnogo je pouzdanija, a nelagoda zbog dentalnog zahvata koja je prisutna kod mnogih ljudi svedena je na minimum.


endodoncija
  • Endodontsko liječenje

Liječenje upale “zubnog živca” podrazumijeva mehaničko uklanjanje bolesne pulpe, dezinfekciju i ispunjavanje nastalog prostora neškodljivim materijalima.

  • Vrhunski endodont

Specijalist endodoncije, parodontologije i oralne medicine s više od 25 godina iskustva – prof.dr.sc. Ivica Anić provodi i nadgleda endodontska liječenja.

  • Vrhunski tim

Naš vrhunski endodontski tim, uz liječenje zubnog živca, učinkovito tretiraju i druge periapikalne procese poput granuloma, apscesa i cista.

  • Jednoposjetni zahvat

Jednoposjetna endodoncija, osim uštede vremena znači pouzdaniji i sigurniji zahvat s istim ili boljim rezultatima od višeposjetnog liječenja.

* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish