Ortodont ZagrebKoje su dobrobiti ispravljanja zubnog luka i zagriza, pored one estetske?

Pored lijepog osmijeha koji je neupitan rezultat ortodontske terapije, nepravilan položaj zubi često može dovesti i do drugih problema. Ponekad je teško održavati oralnu higijenu (u slučaju zbijenosti zuba) pa je učestalije nastajanje karijesa, može dovesti do upale zubnog mesa, parodontoloških problema te mnogih drugih.

Od čega se sve sastoji fiksni aparatić?

Fiksni aparatić sastoji se od bravica, cjevčica i žice. Bravice mogu biti estetske – plastične, kompozitne, keramičke ili safirne, koje su prozirne i na zubu jedva vidljive, a na zub se lijepe posebnim sredstvima koja ne oštećuju zubnu površinu. Danas izbjegavamo upotrebu plastičnih materijala jer mijenjaju boju, savijaju se i pucaju. Safirne su bravice najčešći izbor, ako se želi provesti estetska terapija. Osim estetskih, postoje i metalne bravice koje se npr. u SAD-u koriste u 90% slučajeva, dok su kod nas pacijentima prihvatljivije estetske bravice. Žice koje se koriste u terapiji produkt su visoke tehnologije i omogućuju uz bravice, precizno pomicanje zuba korištenjem vrlo blagih, biološki prihvatljivih sila.

Koliko u prosjeku traje ortodontska terapija?

Prosječno trajanje terapije je oko 18 mjeseci do dvije godine, iako to kod teških slučajeva može biti i nešto dulje.Kakvi se rezultati mogu očekivati nakon ortodontske terapije?

Rezultat nošenja fiksnog aparata treba biti najbolja moguća funkcija i najbolja moguća estetika, ali na biološki način, dakle bez brušenja zubi ili umjetnih nadomjestaka. Naravno, kod odraslih pacijenata ta terapija može biti samo dio ukupne terapije koji omogućuje da kasniji zahvati budu kvalitetniji, a estetika bolja.

Što je to recidiv?

Nakon skidanja fiksnog aparata postoji mogućnost ponovnog pomicanja zubi, čime se narušava rezultat postignut terapijom. Kako se to ne bi dogodilo, danas koristimo prozirne mobilne retencije (naprave koje izrađujemo od posebnih folija), a pacijenti ih nose još neko dulje vrijeme nakon skidanja fiksne naprave. Pacijentima često preporučujemo i tzv. fiksnu retenciju, koja se lijepi s unutarnje strane zubi, nije vidljiva, ne smeta pri jelu i govoru, a jamči stabilnost rezultata postignutog fiksnom napravom.

Što je s otežanom higijenom zubi za vrijeme trajanja ortodontske terapije?

Svakako je potrebno posebno paziti na održavanje higijene za vrijeme ortodontske terapije. Danas na tržištu postoji velik broj različitih četkica koje su ponekad i posebno dizajnirane za upotrebu kod ortodontskih pacijenata. Mi pacijentima preporučujemo korištenje mekanih četkica, interdentalne četkice i tuševe za zube.
Najučinkovitiji i u svijetu najčešći način korekcije ortodontskih anomalija je fiksna ortodontska terapija. Provode je isključivo liječnici dentalne medicine, specijalisti ortodoncije prof.dr.sc. Mladen Šlaj, prof.dr.sc. Martina Šlaj i dr. Renata Vidaković.

Danas možemo najsuvremenijim ortodontskim aparatima, koji zadovoljavaju i najviše estetske standarde, riješiti gotovo svaki problem i omogućiti pacijentu osmijeh kakav je oduvijek želio. Lijepi dizajn i neprimjetnost estetskih bravica olakšava njihovo nošenje pacijentima svih godina i zanimanja. Stručni tim Poliklinike Šlaj-Anić terapiju provodi svim vrstama bravica (selfligating tj.samovezujućim, klasičnim, estetskim, metalnim, lingvalnim ili labijalnim), ali ovisno o indikacijama jer ne možemo sa svim vrstama bravica dobiti željeni učinak. Uspjeh terapije najvažnija nam je vodilja prilikom izbora bravica.

Ortodontska terapija u Poliklinici Šlaj-Anić ne poznaje dobnu granicu za ispravljanje nepravilnosti zubi i čeljusti, tijekom 30 godina rada uspješno smo tretirali pacijente svih životnih dobi.ortodoncija
  • Najbolji ortodonti

Naši vrhunski ortodonti rješavaju i najzahtjevnije slučajeve koristeći najmoderniju tehnologiju, 3D dijagnostiku i interdisciplinarni pristup.

  • Zdravlje i ljepota

Suvremeni čovjek želi lijep i zdrav izgled koji je u velikoj mjeri uvjetovan lijepim osmjehom, zato sve veći broj pacijenata želi “ravne i lijepe zube”.

  • Učinkovitost i estetika

Koristimo sve vrste najmodernijih bravica i materijala kako bi terapija bila što učinkovitija, brža i zadovoljavala najviše estetske zahtjeve.

  • Nema dobne granice

Tijekom više od tri desetljeća stručnog rada uspješno smo tretirali veliki broj pacijenata u dobi od 60, 70, pa čak i preko 80 godina starosti.

* Obavezno ispunite polja označena zvjezdicom.


CroatiaSloveniaEnglish